2021. október 24., vasárnap

PÁRTSZÍNHÁZ

Az MNT 26. „rendes” ülése

Bármit kell tenned, tedd meg most, a körülmények mindig lehetetlenek.
Doris Lessing

Október 14-én tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 26, „rendes” ülését. (A teljes ülés itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=8fLh9gdcjN0.[1])
Az ülés „legizgalmasabb és legfontosabb napirendi pontja a második, vagyis az MNT elnökének szóbeli beszámolója (Hajnal szerint „tájékoztatója”)[2] volt a Tanyaszínház tájolásával kapcsolatban”.[3] Ebből azonban „részletek nem derültek ki arra vonatkozóan, hogy mi is volt a valódi oka az előadás tájoltatása leállításának”.[4]
 
Fotó: Gergely Árpád

Szögi Csaba, a Szabadságot a Tanyaszínháznak! elnevezésű petíció[5] egyik kezdeményezője szeptember 6-án adta át Szabadkán, a Magyar Nemzeti Tanács épületében a petíciót, amelyben „1293 aláíró,[6] tiltakozik az ellen, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ellehetetlenítette a Tanyaszínház idei turnéját, tiltakozik a kultúra, a művészet és a tudomány leigázása ellen”.[7]
Az aláírók követelték, hogy (1.) „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle”, és (2.) „mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat”.[8]
 
Az MNT elnökének több mint egy hónapra volt szüksége, hogy a testület elé terjessze „az év legnagyobb vajdasági magyar botrányát”[9] kiváltó augusztus 28-ai sajtóközleményével[10] kapcsolatos reagálásokat. Közben Pásztor István véemeszes pártelnök „szóértésre” kétszer is magához rendelte a színházigazgatókat, amit „abszurdnak és hihetetlennek”[11] is tartanak, az MNT pedig „elektronikus ülést” is tartott szeptember 10-én.
Hajnal most sem a petíció aláíróinak a követeléseit tűzte napirendre, hanem egy „gyatrára sikeredett” (Kucsera Géza, Magyar Mozgalom – MM)[12] elnöki beszámolót/tájékoztatót terjesztett a véemeszes döntő többségű testület elé.
Hajnal ezt „az adatvédelemhez köthető jogi akadályokkal” indokolta, „amelyek a személyes adatok nyilvános közlésére vonatkoznak”.[13] Ez még csak kimagyarázkodásnak i rossz, mert a petíciótól függetlenül, a közösség, a több ezer néző és Tanyaszínház csapata iránti tisztelet és a rovására elhangzott bírálatok miatt is köteles lett volna napirendre tűzni a lemondását! Mindez azt mutatja, hogy Hajnal Jenőt a közösség véleménye csipetnyit sem érdekli!

Kucsera Géza az ülésen azt kérdezte, hogy „az MNT elnöke milyen jogszabály alapján döntött az említett közlemény közzététele mellett, illetve miért nem hívta össze az MNT ülését, hogy a testület megvitassa a kérdést, állást foglaljon”. Dr. Novák Anikó (MM) szerint Hajnal a Tanyaszínház turnéjának lemondásával „kiskorúsította a Tanácsot és a vajdasági magyar közösséget”.[14]
Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője a közleményt azzal próbálta magyarázni, hogy az elnöknek a testület alapszabálya[15] és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény alapján „erre van felhatalmazása, jogosítása”.[16]
A hivatalvezető az üléseken általában az elnök jobbján ül, a testület „álláspontjait” különböző szintű üléseken (esetenként felhatalmazás nélkül) – képviseli, mintha legalábbis a tagja lenne, Hajnal Jenő cselekedeteit pedig intésre „jogi értelmezésbe” burkolja, amit a testület tagjai rendre elfogadnak.
Most az MNT Alapszabálya 23. szakaszának a) pontjára hivatkozott, miszerint a nemzeti tanács elnöke „képviseli a Tanácsot és a nevében eljár, valamint felel annak munkájáért”[17] Ez a megfogalmazás szó szerint megegyezik a nemzeti tanácsokról szóló törvény 7. szakasza, 2. bekezdésének 1. fordulatával.
Lulićnak viszont a rendelkezés értelmezésével komoly problémája van. Hajnal Jenő a testület nevében akkor „járt volna el” jogszerűen, ha az MNT előzetesen megvitatja és jóváhagyja a közleménye szövegét, amire viszont nem került sor. Ahhoz ugyanis, hogy valaki másnak vagy valamely testületnek a „nevében eljárjon” előzetes meghatalmazás/felhatalmazás szükséges. Hajnal Jenőnek pedig a testület nevében való, „a legsötétebb időket idéző”[18] (sajtó)közlemény kibocsátására nem volt felhatalmazása.  
Vitathatatlan, tehát, hogy Hajnal Jenő visszaélt az elnöki funkcióval! Már ez is elegendő ok lenne a lemondására, menesztésére, a többi téves politikai nyilatkozatát és fellépését (most) nem is említve.
Lulić még azt is mondta, hogy a Tanyaszínház ügye „nem kerülhetett volna az MNT elé, ha az MNT elnöke nem vállal a felelősséget”[19] (vélhetően az elnöki beszámoló/tájékoztató napirendre tűzéséért).
Más szóval, köszönjük meg Hajnal Jenőnek, hogy a téma egyáltalán a testület elé került!? Hajnal Jenő semmibe vette a petíciót aláíró 1293 személy, köztük számos kiemelkedő személy követeléseit: Nem akkor és olyan formában tűzte napirendre azokat, ahogyan a petícióban meg lettek fogalmazva. Ez is jó mutatja, hogy az elnök nem a magyar közösség, hanem a saját és az őt az elnöki székbe emelt Vajdasági „Magyar” Szövetség érdekében tevékenykedik!
Az is tény viszont, ha Hajnal netán napirendre is tűzi a petíciót, akkor is döntő többségű véemeszes képviselők az intésére elutasítják a felelősségre vonását! Ez is jól mutatja, hogy Hajnal még a formális demokráciát sem tartja tiszteletben!
A botrány külön érdekessége, hogy az MNT támogatta a Tanszínház előadását, utóbb pedig Hajnal lemondatta „a tájolást”. A kérdésre, tehát, hogy mikor tévedett az MNT, amikor támogatta az előadást, vagy amikor Hajnal kiadta az ominózus közleményét, továbbra se nincsen válasz. Hajnal nem tudta, hogy mit is támogat? Semmiért nem felelős?
– Mindez jól mutatja azokat a hatalmi viszonyokat, amelyek eluralták a vajdasági magyar nyilvánosságot, beleértve a kulturális életet is – fogalmazott Vataščin Péter az Autonómia portál Észverés című élőműsorának negyvenharmadik adásában.[20]

Az MNT legutóbbi ülése is a már előre megjósoltak szerint zajlott. Pártszínházi előadáshoz hasonlított. Hajnal Jenő kétségtelen felelősségének és alkalmatlanságának a kérdése még csak fel sem vetődött.
A véemeszes pártkatonák (Verebes Krnács Erika, Kálló Béla, Paskó Csaba, Losoncz Dávid, Szlákó József, Ternovácz István) rendre kiálltak mellette.
A Magyar Mozgalom három tagjának (dr. Novák Anikó, Kucsera Géza, Mengyán Pletikosity Ildikó) felszólalása és nemmel való szavazásának a felolvasott „elnöki beszámolóról/tájékoztatóról” éppen semmi jelentősége nem volt a 28 véemesszes igennel szemben. (Zsoldos Ferencről, aki az MM listavezetője volt a 2018. évi választásokon, az utóbbi időben egyáltalán nem hallani.)
Az MNT jelenlegi összetételétől semmi mást nem is lehetett elvárni. Éppen ezért nem érthető se nem fogadható el a mozgalmisták erőlködése a testületben, ami csak Hajnal „diktátumát” erősíti. Nem hogy a történtek után végre megvilágosodtak és kivonultak volna a testületből,  Kalmár Zsuzsa színművésznőhöz hasonlóan,  aki „teljes mértékben elhatárolódott Hajnal Jenő, az MNT nevében írt nyilatkozatától” és lemondott a tanácsnoki tisztségéről.[21] 
Új tanácsnoka is lett az MNT-nek, Boja András személyében, „aki a Magyar Összefogás jelöltje volt”,[22] akinek az életrajzában (az MNT Hivatalos Honlapján) az is szerepel, hogy „2013 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja” (sic!).[23] Hajnal Jenő az „András, Isten hozott körünkben” szavakkal köszöntötte.[24] Nesze neked világi hatalom!
Hajnal Jenő (Pásztor István pártvezér példáját követve), ahelyett, hogy nyugdíjba vonulna, az ülésen kineveztette magát Szabadka Városi Könyvtár igazgató-bizottsága tagjának, négyéves mandátumra!


BOZÓKI Antal
Újvidék, 2021. október 24.
__________
[1] A Magyar Nemzeti Tanács 26. rendes ülése – 2021. október 14. Videó: https://www.youtube.com/watch?v=8fLh9gdcjN0&t=422s
Lásd még: P.E.: Vita a Tanyaszínházról. Magyar Szó, 2021. október 15. 4.; Tómó Margaréta: „Tökös kiugrás volt Hajnal Jenő levele” https://szmsz.press/2021/10/14/tokos-kiugras-volt-hajnal-jeno-levele/, 2021. október 14 12:39, és Németh Ernő. MNT: „Jó előadást volt a Tanyaszínház produkciója, csak más színház ajtaján kellett volna kopogni vele”
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/27049/MNT-Jo-eloadast-volt-a-Tanyaszinhaz-produkcioja-csak-mas-szinhaz-ajtajan-kellett-volna-kopogni-vele.html, 2021. október 14. 15:57
[2] Lásd az 1-es alatti videót.
[3] VRTV. Híradó, 2021. október 14. https://www.youtube.com/watch?v=TXrSBInJoME
[4] Lásd Tómó Margaréta írását az 1-es jegyzetben.
[5] Szabadságot a Tanyaszínháznak! https://www.openpetition.eu/fi/petition/online/szabadsagot-a-tanyaszinhaznak#petition-main
[6] https://www.openpetition.eu/fi/petition/unterzeichner/szabadsagot-a-tanyaszinhaznak#petition-main és az 1-es alatti ülés anyaga.
[7] Tómó Margaréta. Tanyaszínház: Átadták a petíciót, ezerháromszáz támogató aláírással https://szmsz.press/2021/09/06/tanyaszinhaz-atadtak-a-peticiot-ezerharomszaz-tamogato-alairassal/, 2021. szeptember 6 16:08.
[8] Lásd az 5-ös alatt.
[9] SZAVAZNÁNAK-E A „FIDESZ-BÉRENC” HATÁRON TÚLI MAGYAROK A MÁRKI-ZAY PÉTER VEZETTE ELLENZÉKRE? https://hu.autonomija.info/eszveres-43-marki-zay-es-a-fuillatu-hataron-tuli-vadaszmezok/, 2021. október 21.
[10] Ne folytatódjon az idei körút. Magyar Szó, 2021. augusztus 28. 8.
[11] Vataščin Péter. Lásd a 9-es alatti írást.
[12] Lásd az 1-es alatti videót.
[13] Uo.
[14] P.E.: Vita a Tanyaszínházról. Lásd az 1-es jegyzetben.
[15] A Magyar Nemzeti Tanács Alapszabálya. file:///C:/Users/bozok/AppData/Local/Temp/mnt_alapszabaly.pdf
[16] Lásd az ülésről készült videót az 1-es alatt.
[17] Lásd a 15-ös alatt.
[18] Dr. Novák Anikó. Lásd P.E. írását az 1-es jegyzetben.
[19] Lásd az 1-es alatt videót.
[20] Lásd a 9-es alatti írást.
[21] Tómó Margaréta: Kalmár Zsuzsa lemond MNT tagságáról https://azure.szabadmagyarszo.com/2021/07/29/kalmar-zsuzsa-lemond-mnt-tagsagarol/
[22] Lásd az 1-es alatt videót.
[23] Boja András https://www.mnt.org.rs/tagjaink/boja-andras
 
[24] Lásd az 1-es alatt videót.

 

Hogyan működik valójában a Magyar Nemzeti Tanács?

 

2021-10-24 admin

A Magyar Nemzeti Tanáccsal kapcsolatos legaktuálisabb közéleti téma jelenleg a Tanyaszínház ügye. Nagy felháborodást keltett az idei darab betiltása, a tájolás lemondása, a népmesei bölcsességekben nem éppen bővelkedő előadás Vajdaság-szerte való bemutatásának leállítása. A Magyar Mozgalomhoz és a VMDK-hoz köthető személyek által egy petíció is átadásra került az MNT-ben, amelynek az online aláírási lehetősége megadta a VMSZ-nek a petíció “megtrollkodását” – különben miként is szerepelne a petíció aláírói között Hajnal Jenő is az előző munkahelyével..?

A színházi-, művészi szabadság és a Tanyaszínház mellett a kizárólag online formában (Facebook, online petíció, véleménycikkek) kiálló nagyszámú közösség mintha kicsit elsiklott volna egy nagyon fontos tény mellett, amelyet a petíció “Hajnal Jenő diktátumának” nevez: a döntéshez Hajnal Jenő adta a nevét, a döntést (utólag) az MNT alapszabályzatára hivatkozva egymaga hozta meg a teljes testület nevében – függetlenül attól, hogy jól tudjuk mindannyian, hogy ezt valójában nem ő, és nem egymaga döntötte el. Mindezek apropójából fontos lenne áttekinteni, hogy miként is működik az MNT, hogyan születnek meg ott a mindannyiunkra hatást gyakorló döntések? Miért gondolhatjuk azt sokan, hogy miközben az MNT elnöke a nyáron egy színházi kérdésben adott ki egy sajtóközleményt, valójában az MNT sem más, mint egy színház (tele jól megfizetett bohócokkal)?

Az MNT döntési struktúrája (papíron) a következőképpen néz ki: a négy szakterülettel (nyelvhasználat, média, oktatás, kultúra) egy-egy bizottság van megbízva. Ezek a bizottságok véleményeznek, javasolnak döntéseket. Ezeket a javaslatokat véleményezi az MNT Végrehajtó Bizottsága, majd a döntésekről dönt az MNT 35 tagú gyűlése (képviselő testülete). Tehát a sorrend papíron: szakbizottság-végrehajtó bizottság-gyűlés (képviselő testület). De mégis milyen döntésekről van szó? Például ösztöndíj pályázatok kiírásáról, majd a rangsorok meghatározásáról, a tartományi- és önkormányzati civil szervezeti, oktatási, médiaügyi pályázatok véleményezéséről, iskolaigazgatók, intézményvezetők és vezetőségi tagok kinevezéséről, utcanévtáblákról, tankönyvekről. Papíron persze az egész nagyon jót mutat, hiszen nagyon sok emberen kell egy-egy döntésnek átmennie, úgymond nagyon sok ember egyetértése mellett születhet meg egy-egy döntés. Mindez egy ideális “fékek és ellensúlyok” rendszereként tüntetni fel az MNT-t, ahol Hajnal Jenő nem dönthet egymaga szinte semmiben.

De nézzük sorrendben. Van egy mindent meghatározó alapállás: az állami szervek, önkormányzatok, közintézmények Vajdaság területén számtalan kérdésben kénytelenek írásban kikérni az MNT véleményét: utcanevek, iskolaszéki tagok kinevezése, média pályázatok, stb. Tehát, olyan kérdésekben és olyan területeken, ahol a magyar kisebbség érintett lehet, vagy azért mert az adott önkormányzatban élnek magyarok, vagy mert magyar pályázó is van egy pályázaton, vagy mert vannak magyar gyerekek is az adott iskolában. Fontos még egyszer kiemelni: az MNT-től javaslatok, véleményezések érkeznek be, amelyeket az adott szerv, intézmény egyáltalán nem köteles elfogadni. Na már most, ebből mi következik? Súlyos, füstös szobás politikai háttéralkuk, amit az MNT feje felett Pásztorék és helyi VMSZ vezetők kötnek meg a haladókkal, vagy épp akivel kell.

Minden onnan indul, hogy a Magyar Összefogás listájának mind a 35 tagja (tanulva a 2014-16-os mozgalmi eseményekből) nagy gondosság mellett kerül kiválasztásra. Olyan,személyek kerülnek fel erre a listára, akik semmilyen körülmények közepette nem mernének a VMSZ és Hajnal Jenő álláspontjával ellentétes véleményt megfogalmazni. Érdekes, hogy a választások előtt a teljes kampány ezekre az emberekre épül, ők szerepelnek a médiában, ők látogatnak családokat, miközben nekik van a legkevesebb beleszólásuk bármibe is. Sőt, semmibe semmilyen beleszólásuk sincs (papíron persze úgy tűnik, hogy ők 35-en döntenek mindenről). Olyan személyek ezek, akik nyíltan soha semmiben nem ellenkeznek, akiknek a többsége VMSZ tag, a maradék pedig a párthoz rendkívül lojális ember (egzisztenciális függőség a párttól, a párttal való esetleges szembekerülés hosszútávú, beláthatatlan következményei). Az Összefogás listája is úgy van ezekből az emberekből összeállítva, hogy függetlenül attól, hogy 20-25 vagy 30 helyet szerez meg a választásokon, a többséget mindig a párttagsággal rendelkezők alkossák. Ez több okból is fontos a párt vezetőinek. Egyfelől, az MNT alapszabálya mindig úgy van aktualizálva, hogy napirendi pontot az ellenzék soha ne tudjon javasolni, semmilyen körülmények között. Másfelől, a már említett négy szakbizottság mindegyike úgy van összeállítva, hogy azokban túlnyomó többségben vannak az Összefogás listájáról. Egy-két helyet mindegyik bizottságban kapott az MM is, hogy ne érje szó a ház elejét. A maradék helyen pedig a párt iránt hűséges “civil” emberek szerepelnek: tanárok, Magyar Szó-s, Pannon RTV-s újságírók, a pénzelésükben a párttól függő civil szervezetek és művelődési egyesületek tagjai, vezetői.

Nézzük a forgatókönyvet. Összeül az adott bizottság és megvitatja a bizottsági elnök (párttag) által előterjesztett javaslatokat. Naívan gondolhatnánk, hogy biztosan a bizottsági tagok adnak javaslatokat, ötleteket. Dehogy is! A bizottsági elnökök az előre legyártott javaslatokat szavaztatják meg a bizottságokkal. Tehát előre meg van mondva, hogy melyik pályázaton ki mennyit kap, ki nem kap, ki lesz az intézményvezető, hova mennyi pénz megy és mire. Hogy honnan jönnek ezek a javaslatok, hát ezt senki sem tudja a bizottságokban. Vélhetően a VMSZ vezetőségéből, a haladókkal kötött alkuk alapján. Illetve, mivel mégiscsak mindenhez pénz kell, a VMSZ vezetősége Potápin, Pirityinén és a magyar kormány által kijelölt egyéneken keresztül egyezteti le előre, hogy milyen döntések születnek, ahhoz milyen formában érkezik meg a pénz. Másik eset például az MNT bármelyik pályázata. Előre meg van mondva hogy melyik szerkesztőség, civil szervezet mennyit kap. Nincs beleugatás. Vagy egy másik bizottságnál, hogy ki lesz kinevezve intézményvezetőnek. Előre megvan. Ő lesz, tessék szavazni. A bizottságok minden döntést az 1-2 mozgalmas nemmel szavazás mellett rendre elfogadnak. Persze, az MNT elnöke és vezetősége minden bizottság minden ülésén részt vehet. A civil szervezetek pályázatait elbíráló bizottságok ülésein általában ott is van egyik-másik vezető, hogy kierőszakolja a saját érdekeltségébe tartozó civil szervezet támogatását.

Ezután jön a színjáték következő állomása. A Végrehajtó Bizottság (tele párt taggal és a párthoz hű egyénnel) érdemi vita nélkül elfogad minden bizottsági javaslatot. Merné nem elfogadni… Jön a következő szint: az Összefogás lista frakció ülése, ahol a képviselők elkapják a soron következő MNT ülés napirendi pontjait, a bizottságok és a végrehajtó bizottság döntéseivel. Ez még kibővül az MNT alá tartozó intézmények beszámolóival, stb. Nem mondhatjuk azt, hogy ne adnák meg a módját, legalább nem az MNT ülésen találkoznak az Összefogás képviselők életükben először a napirendi pontokkal. Nem kell meglepődni, itt sincs semmilyen érdemi vita. Nyilván, az MM is tart megbeszéléseket egy-egy ülés előtt, csak nekik általában nincs meg időben a napirend, és hát ők maguk is tudják, hogy öten semmilyen módon nem tudnak beleszólni a folyamatokba. Majd eljön az MNT ülés, ahol 1-2 MM-es ellenvélemény mellett minden egyes javaslat elfogadásra kerül.

Mindennek mi a lényege? Hogy papíron és a törvény előtt minden rendben legyen. Az ilyen folyamatoknak köszönhető az, hogy úgy nyílik meg egy Vackor óvoda, vagy egy Bírkozó Akadémia, esetleg egy Európa Kollégium, hogy az igazgató posztokra, a munkahelyekre nincs nyilvános pályázat, hanem azok a pártkatonák között kerülnek leosztásra. De még ez sem pontos megfogalmazás. A pártkatonaság és a párthűség, vagy a párttért tett tevékenység messzemenően nem garancia arra, hogy valaki munkát is kap. Ehhez segget kell nyalni, elgáncsolni másokat, jóban lenni a megfelelő emberekkel, hiszen a pártban a zsákmányok elosztásakor mindenkinek egy a fontos: az adott pozíciót ő kapja meg, vagy az ő hozzá közelálló személy, vagy az ő hozzá hűséges személy. A közösségért tett érdemeket el lehet felejteni, hogy majd esetleg amiatt jutalmaznak meg valakit. Nagyon sokszor lehet szembesülni azzal, hogy a párton belül nagyobb harc folyik az emberek között, mint a pártok között.

Ezek után talán már érthető jobban mindenkinek, hogy Jenő ide vagy oda, nem csak a Tanyaszínház előadásának betiltása született meg felsőbb körökben, titokzatos körülmények között, hanem minden egyes döntés, egyetlen kivétel nélkül immár 2014 óta így születik meg az MNT-ben. Azt megelőzően még előfordult, hogy a Korhecz, Lengyel, Joó-Horti vonal hozott önálló döntéseket is az MNT élén. Na nincsenek is már döntési pozícióban. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mekkora befolyása van ezekre a folyamatokra Lovas Ildikónak. Valóban, jól gondolja a kedves olvasó, ennek a nőnek mindenhová elér a keze. A forgatókönyv pedig teljesen azonos, legyen szó önkormányzatokról, vagy tartományi-, országos parlamentről. Ugyanez, csak nagyban.

F.U.

https://delhir.info/2021/10/24/hogyan-mukodik-valojaban-a-magyar-nemzeti-tanacs/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése