Željko Bodrožić (Fotó: N1)

Az Európai Unió évek óta nem tesz semmit a szerbiai médiaszféra rossz helyzetének javítása érdekében, jelentette ki Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Szövetségének (NUNS) elnöke, írja a Beta.

Hozzátette, hogy habár az unió észrevette a szerbiai újságírásra káros tényezőket, ennek ellenére az nem tett semmit a helyzet javulásáért.

Szerbia korlátozott előrehaladást ért el a véleménynyilvánítás szabadsága területén, és az újságírók elleni verbális támadások, fenyegetések, erőszak továbbra is aggodalomra adnak okot, derül ki az Európai Bizottság Szerbia európai integrációs előrehaladásáról szóló jelentéséből.

Bodrožić szerint az Európai Bizottság szerbiai médiaszabadság helyzetéről szóló jelentései teljes ellentétben vannak azzal, amit az EU tisztségviselői tesznek.

– Amikor Szerbiába érkeznek, több dicsérettel illetik a kormányt, mint kritikával, ez viszont eltér az elmúlt évek összes jelentésétől, amit Szerbiáról írtak. Úgy tesznek, mintha támogatnák, hogy ne létezzen médiaszabadság Szerbiában. Mindenki tudja, hogy mennyire rossz nálunk az újságírók helyzete, és felmerül a kérdés, hogy miért van ekkora különbség az Európai Bizottság jelentései, és képviselőik magatartása között – mutatott rá a NUNS elnöke.

Hozzátette, hogy már évek óta egy csapdába esett, szabadságát vesztett társadalomban élünk, és hogy az Európai Unió bizonyos érdekek miatt támogatja azt a szerb kormányt, amely naponta sérti az unió értékeit és alapelveit.

Az Európai Bizottság legújabb jelentése szerint a legtöbb szerbiai médiaszövetség még márciusban kilépett az újságírók biztonságával és védelmével foglalkozó munkacsoportból, az újságírókat és a civil társadalom képviselőit célzó gyűlöletbeszéd miatt, amelyekben – mint elhangzik – a kormánypárt képviselői csoportjának vezetője is részt vett.

Hozzáteszik, hogy ezek a szóbeli támadások a Szerbiai Parlamentben még a viselkedési kódex 2020. decemberi elfogadása után is megtörténtek.

https://szmsz.press/2021/10/20/bodrozic-az-eu-nem-tesz-semmit-a-szerbiai-mediaszabadsagert/