Kalmár Zsuzsa, a Szabadkai Népszínház színművésznője, a Magyar Mozgalom delegáltjaként került a Magyar Nemzeti Tanácsba, s a kulturális bizottságának a tagja is egyben. A Tanyaszínház turnéjának lemondása kapcsán kerestük a színésznőt, a válaszlevelében a következőket juttatta el a Szabad Magyar Szónak:

“Mint az MNT Kulturális bizottságának a tagja, vajdasági színésznő, a Tanyaszínház részvevője főiskolai tanulmányaim előtt és alatt, teljes mértékben elhatárolódom Hajnal Jenő, az MNT nevében írt nyilatkozatától.

Az MNT valóban a saját színházainak egyikétől akarja megóvni a vajdasági közönséget? Ez az MNT dolga? A cenzúra? Döbbenet! 2021-ben. A művészi szabadság védelme inkább a dolga volna! Ja, hogy nem tetszik néhány embernek a Tanyaszínház idei előadása? Hazamegy! Történik ilyen kőszínházakban is! Vagy azokat is elkezdik cenzúrázni? Láttam előadásokat, amik megérdemelték volna. Szerintem. De másoknak meg tetszettek! Nem vagyunk egyformák! Szerencsére! Nem masírozunk döngő léptekkel, egy ütemben és nem taposunk agyon mindent és mindenkit! Még!

Az MM civil szervezet delegáltjaként évek óta érzem, hogy csak a demokrácia látszatát erősítem az MNT tagságommal. Érdemi változást nem tudunk elérni. Eddig azok a szavazók miatt tettem, akik megtiszteltek a szavazatukkal, akik bíztak a változásban. De most úgy érzem, megkönnyebbüléssel hagyom el az MNT-t, ezt a rogyadozó épületet, amely inkább csak néhány, önmagát kiválasztottnak tartó ember szócsöve, és nem valódi érdekképviselet.

A művészet iránti alázattal és tisztelettel, az MNT tagságomról lemondok!

Kalmár Zsuzsa”

https://azure.szabadmagyarszo.com/2021/07/29/kalmar-zsuzsa-lemond-mnt-tagsagarol/