2021. október 30., szombat

Miért pumpál Orbán milliárdokat a szomszédos országokba

 Miért pumpál Orbán milliárdokat a szomszédos országokba

Orbán Viktor minden éven sokmillió eurót tol a szomszédos országokba, szakértők szerint azért, hogy megszerezze az ott élő magyarok szavazatát. A pénzelosztás központi szerve az állami kézben lévő Bethlen Gábor Alapítvány, amely csak tavaly 128 milliárd forintot költött „nemzetpolitikai célokra”, ami ez esetben egyházak, kulturális és művészeti szervezetek, oktatási intézmények, szerkesztőségek és sportklubok támogatását jelenti. 

Egyedül Szlovákiára 140 millió euró jutott. Jelentős összegek landolnak kisebbségi politikusokhoz kapcsolódó szervezetek számláin. A program méreteire, a meggyilkolt újságíró, Jan Kucak nevét viselő oknyomozó központ derített fényt.

Úgy néz ki, hogy a magyar kormány az idén még több alapot mozgósít. Ezekből mezőgazdasági cégek termőföldeket vesznek a határon túl, de ez Szlovákiában leállt az ottani hatalom erőteljes tiltakozására. A román hatóságok törvénymódosításokkal akadályozták meg a magyar földvásárlást.

Szlovákiai magyar vezetők nem látnak semmi kivetnivalót a támogatásban. Ugyanakkor Márki-Zay Péter kétli, hogy Orbánt az önzetlen lelkesedés és nem a politikai haszonszerzés szándéka vezérli. De mint, mondja, az ellenzéken belül egyetértés van az ügyben, hogy megszerzett kisebbségi jogokat nem adnak fel.

Euractiv/Szelestey Lajos

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=13986

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése