2022. július 21., csütörtök

„Hétszeresére drágul a gáz, az áram kétszer annyiba fog kerülni az átlagfogyasztás felett"

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Rezsi

Megjelent a Magyar Közlönyben az új rezsiszabályokat rögzítő három rendelet, Németh Szilárd rezsibiztos pedig rendkívüli tájékoztatót tartott az új tarifákról. Földgáz esetében mintegy hétszeres, az áramnál nagyjából kétszeres a drágulás a rezsicsökkentett árhoz képest.

2523kWh/év fogyasztásig marad a 36 forintos rezsicsökkentett, kedvezményes ár, aki ennél többet fogyaszt, a pluszért kilowattonként 70,10 forintot kell fizetni. A valós piaci ár a Portfolio szerint 268 forint lenne.
Az éjszakai áram ára 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A H tarifa korlátlanul 36 forint.

729 köbméteres éves, tehát 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes, 102 forintos köbméterenkénti tarifa. Aki ennél többet fogyaszt, annak a pluszért köbméterenként 747 forintot kell fizetnie. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.

Válság, de nem politikai

Négy válságot jósol őszre a kormánynak Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó a Szabad Európának adott interjúban. Szerinte ez is indokolja a nyári uborkaszezonban végigvitt hirtelen változtatásokat, amelyek eddig csak a civileket rázták fel, az ellenzéket nem. Gegekből nem lesz politika - mondja.

A választások előtti, februári osztogatásban nem volt olyan csoport, aki ne kapott volna valamilyen juttatást. Körülbelül 1000 milliárd forintnyi adóvisszatérítés volt, emelték a minimálbért, nyugdíjakat, a fegyveres testületeknek hat havi fegyverpénzt adtak. Ezt megfejelte az infláció, ami a háború előtt is volt, és az energiaárak elszabadulása.
Ez a hármas egy akkora lyukat ütött a költségvetésbe, amivel muszáj volt Orbán Viktornak azonnal foglalkoznia, annak árán is, hogy felrúgja a választókkal kötött, ki nem mondott megállapodását: te szemet hunysz a demokratikus intézmények rombolása, a család és barátok gazdagodása felett, mi cserébe megvédünk a külvilágtól, a rezsi emelkedésétől, biztosítjuk a megélhetésedet.

Ezt a paktumot mondta fel Orbán Viktor, amikor egyik napról a másikra eltörölték a katát, ami egy viszonylag kicsi, de hangos kisebbséget érint. A rezsicsökkentés kérdése ennél is fontosabb, hiszen ezzel két választást is megnyert, 2014-ben és 22-ben.

Pedagógushiány

Egyre súlyosabb a pedagógushiány Magyarországon, miközben a még pályán maradó tanárok, tanítók, óvodapedagógusok is egyre öregszenek. Nézze meg, hány pedagógusállást hirdetnek épp az állami intézmények! Ez a valós tanárhiány egy része lesz csak, de jelzi a folyamatok irányát.

Tudja, hány pedagógusállást hirdet épp az állam? És azt, hogy Ausztriában négyszer annyit keres egy tanár, mint Magyarországon? Alábbi, frissülő ábránk alapján képet kaphat róla. Azért csak egyfajta képet, mert a betöltetlen pedagógusállások száma nem egyezik a meghirdetett állásokéval. A tendencia azonban itt is követhető, további részletek a cikkben.

Energia – nyolc hónapnyi spórolás

Az EU tervet dolgozott ki arra az esetre, ha leállna az orosz gázszállítás. A tagállamoknak 15 százalékkal kell csökkenteniük a felhasználásukat, szükség esetén ezt kötelezővé is lehet tenni, mindez azonban nem érinti a háztartásokat. Közben az EU fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy újabb energia-beszerzési szerződéseket kössön. Ma már harmadannyi orosz gáz érkezik Európába, mint a háború előtt.

Az EU javaslat értelmében 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal kell csökkentsék a tagállamok a gázigényüket. Ezt az egyes államok a saját öt éves átlagfogyasztásuk alapján számíthatják ki. Az új rendelet lehetőséget adna a Bizottságnak arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően „uniós riasztást” hirdessen a földgázellátás biztonságára vonatkozóan és ezzel egyidejűleg minden tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést ír elő. Az uniós riasztás akkor léphet életbe, ha komoly gázhiány vagy rendkívül magas gázigény fennáll. A tagállamoknak szeptember végéig frissíteniük kell nemzeti vészhelyzeti terveiket, hogy bemutassák, hogyan kívánják elérni a csökkentési célt, és kéthavonta jelentést kell tenniük a Bizottságnak az előrehaladásról. A szolidaritási gázellátást kérő tagállamoknak bizonyítaniuk kell, hogy milyen intézkedéseket hoztak a belföldi kereslet csökkentése érdekében.

És ha már az EU-nál tartunk: újabb levél Brüsszelből, nem állítják le a jogállamisági eljárást. A levélben Johannes Hahn költségvetési biztos már konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés a magyar kormánnyal. A Népszava úgy tudja, a biztos már szerdán elküldte a levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra.

A lap kérdésére az Európai Bizottság megerősítette, megbízták a biztost, tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság szándékozik javasolni az EU Tanácsnak arra az esetre, ha a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem megfelelőek. Az Európai Bizottság nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, milyen konkrét pénzügyi lépéseket említ a biztos a levélben.

Érdemes még elolvasni a Telex cikkét arról, hogy több mint 250 milliót költött evésre, ivásra és szállodára a Fidesz-frakció az előző ciklusban. A 24.hu pedig arról ír, hogy milliárdos tétel lehet a főispánság adminisztratív költsége.


Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert 

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése