2022. július 27., szerda

Tomboló erdőtüzek közepette készül az EU a hideg télre

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Gazdasági szempontból is katasztrófa egy erdőtűz
Szinte minden mediterrán országban pusztítanak az erdőtüzek, de idén nyáron már Magyarországon is több erdőtűz pusztított. Idén már tucatnyi európai országban pusztítottak erdőtüzek, gyakran több tízezer hektárnyi területet felégetve, otthonokat és vállalkozásokat romba döntve. Az Európai Központi Bank (EKB) 2021-es jelentése szerint az éghajlatváltozás a legrosszabb forgatókönyv szerint 2030-ra több mint négy százalékkal csökkentheti az európai GDP-t. A nyilvánvaló környezeti károkon túl ugyanis egész iparágak is megérzik a hatását.
 
Távozik Orbán tanácsadója, mert „nyíltan fajgyűlölőnek” tartja a tusványosi beszédet
Lemondott posztjáról Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója a miniszterelnök tusványosi beszéde miatt. Hegedüs Zsuzsa szerint a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért több évtizedes barátságuk ellenére megszakítja a kapcsolatot Orbánnal. Hegedüs 2002 óta dolgozott Orbán mellett, távozásáról és szokatlanul nyílt hangvételű lemondó leveléről a nemzetközi sajtó is beszámolt.
 
Intézkedések az infláció és a várható gázkorlátozások miatt
Az Európai Unió országai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk visszaszorítását célzó, a korábbinál enyhébb vészhelyzeti uniós javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy különböző nemzeti utakat követve készüljenek fel az orosz szállítási megszorításokra. Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkorlátozása ellenére is. ​Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely ellenezte a megállapodást.
A maga eszközeivel a Magyar Nemzeti Bank is igyekszik tenni az infláció csökkentéséért. A Monetáris Tanács kedden száz bázisponttal, 10,75 százalékra emelte meg a jegybanki alapkamatot, ami 2008 vége óta nem járt a két számjegyű tartományban.
 
A brit hírszerzés cáfolta, hogy Oroszország katonai célpontokat támadott volna Odesszában
Az orosz vezetés azt állítja, hogy egy ukrán járőrhajóra és egy fegyverraktárra mértek csapást előző hétvégén Odesszában, de a brit hírszerzés szerint „nincsen semmi jele” annak, hogy ilyen célpontok lettek volna ott, ahol becsapódtak a rakéták. A britek szerint azonban a hétvégi légicsapásokra feltehetőleg azért került sor, mert az orosz hadvezetés rendkívül súlyos fenyegetésnek tekinti a korszerű hajóelhárító rakétákat, amelyekkel „az átfogó inváziós terveket jelentősen aláásva” Ukrajna sikerrel megakadályozta Odessza megtámadását a Fekete-tenger felől.
Az Ukrajnában dúló háború a következő generáció(ka)t is erősen befolyásolja majd: a háborúban felnövő gyerekek sok esetben nem kapják meg, ami pszichoszociális fejlődésük és későbbi mentális egészségük szempontjából fontos lenne – a biztonságot, a nyugalmat és a pszichésen támogató környezetet. Műanyag puskák, játék ágyúk – katonásat játszanak most az ukrán gyerekek.
 
Érdemes még elolvasni:
Az MVM is elismerte, hogy a Duna meleg vize csökkent a Paksi Atomerőmű teljesítménye, de szerintük a blokkonként 20-40 MW-nyi eltérés normális a téli időszakhoz képest, írja a hvg.hu.
Havi 873 ezer forintért adott tanácsot Áder János köztársasági elnöknek a CÖF szóvivője, Fricz Tamás, számol be az rtl.hu.
Kevesebb pluszpénzt kaptak a mozdonyvezetők, mint amiben megállapodtak, mondják a szakszervezetek. A Népszava szerint ezen ígéretek miatt maradt el a választások előtt a vasutasok sztrájkja.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése