2022. július 8., péntek

VMDK: Szabadka város vizsgálja felül a migránsokat szállító taxisok engedélyét!

 VMDK: Szabadka város vizsgálja felül a migránsokat szállító taxisok engedélyét!

 A VMDK felhívására számos fénykép, levél érkezett a polgároktól, sőt a taxisoktól is

2022-07-08 17:02

Kezdetben még csak kisebb számban voltak hajlandók a taxisok a migránsok fuvarozásra, de körülbelül 2-3 évvel ezelőtt a Szabadka város közlekedési titkársága egy újdonsággal rukkolt elő. Valakiknek valamilyen játszmája következtében megszüntették a szabályt, hogy taxis csakis taxi társaságban dolgozhat ahol statútummal van előírva a taxisok jogai és kötelezettségei! – kezdi sajtóközleményét a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének szabadkai szervezete.

„Ahogyan azt már bejelentettük a VMDK szabadkai alapszervezete elkezdte nagyobb figyelemmel kísérni a taxisok mozgását Szabadka szerte. Felhívásunkra számos fénykép, levél érkezett polgártársainktól, sőt taxisoktól is, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. Különösen azoknak a taxisoknak akik betartják a szakma írott és íratlan szabályait is, és nem hajlandóak némi gyors keresetért véteni a törvények és a szomszédjaik ellen”

– írja a párt.

A VMDK összegezte az eddig hozzájuk befutott információkat, amelyek alapján közleményükben a következőket állapítják meg:

  • A 2015-ös migránskrízis kezdete óta a migránsok fuvarozása és elszállásolása komoly iparággá nőtte ki magát Szabadkán és környékén.
  • Azok a taxisok, akik hivatalos taxi társaságon keresztül működnek, és azokban statútummal van előírva milyen jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, nem hajlanak a migránsok fuvarozására mert elveszíthetik munkahelyüket.
  • Ezzel szemben azok a taxisok akik „függetlenként” dolgoznak és a várostól kapták meg a működési engedélyüket 2-3 évvel ezelőtt, teljesen szabadon cirkálnak, mert őket semmilyen szabály nem köti. Az ilyen taxisokat Magyarországon taxi hiénának szokták nevezni. Ismertetőjelük a fehér taxis tábla, Szabadka város címerével.
  • A hozzánk beküldött információk szerint (eredeti levél a VMDK birtokában) jelenleg 50 körülire tehető az ilyen független taxisok száma és azok előszeretettel fuvarozzák a migránsokat. Szinte sosem lehet látni ezekben az autókban Szabadka város lakóit.
  • Nagyobb részük, tisztelet a kivételnek, azért lett taxis mert extra keresetet lát a migránsfuvarozásban, előtte nem voltak taxisok, míg kisebb hányaduk a meglevő társaságokból léptek ki.
  • Bejáródott működési módszerük szerint ezek a taxisok a Lidl bejáratánál szoktak gyülekezni (mivel a migránsok nagyobb hányada ott vásárol), illetve egy részük a kelebiai határ előtti körforgalomnál szokott várakozni és feltételezhető, hogy már kialakult telefonos kommunikáció alapján fuvaroznak.
  • Általában nagyobb és erősebb autóik vannak amivel igyekeznek minél gyorsabban megjárni a  Zombor – Szabadka távot, hiszen a zombori taxisok tömegesen hordják a migránsokat Szabadkára a „játék” lebonyolítására, majd egy idő után azokat, akik nem jutnak át a határon, a már említett függetlenek viszik vissza Zomborba. Ezen felül gyakran lehet találkozni velük Királyhalom, Horgos, Martonos, Majdán, Rábé területén is.
  • Sajnos ezek mellett még a rózsaszín és a görög betűs (szabadkaiak tudják kire vonatkozik) társaságok taxisai is hajlamosak a migránsok gyors mozgatására.

Figyelembe véve a fent felsoroltakat, a VMDK felszólítja Szabadka város Kommunális, Energetikai és Közlekedésügyi Titkárságát, hogy rövid időn belül vizsgálja felül ezen taxi szolgáltatók munkáját, valamint fontolják meg a taxizásra vonatkozó engedélyük létjogosultságát, meghosszabbítását!

– Egyben feltesszük a kérdést a városi belügyi szerveknek, miért tolerálják ezeket az állapotokat? Hogyhogy nincsen információjuk arról, mi történik hogyha azt az egész város tudja, és nyílt titokként kezeli? Követeljük a belügyi szervektől a Szabadka – Zombor útvonal legszigorúbb ellenőrzését, hiszen polgártársaink már migráns útnak keresztelték! Kell-e még egy lövöldözés ahhoz, hogy végre elkezdjék a törvényes rendelkezések alkalmazását? – olvasható a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szabadkai szervezetének sajtóközleményében.

https://szmsz.press/2022/07/08/vmdk-szabadka-varos-vizsgalja-felul-a-migransokat-szallito-taxisok-engedelyet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése