2022. július 25., hétfő

Orbán beszédeinek rendre a szorongás a központi eleme Beérkező levelek

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Orbán szerint Ukrajnára rá kell kényszeríteni egy békét
A magyar miniszterelnök szombaton beszélt a Tusványoson. Orbán Viktor ismét borzalmasan félelmetes képet festett a világról tusványosi beszédében, de neki ismét van terve arra, hogy a magyarok hogyan élhetik túl ezeket a veszélyeket.
Orbán Viktor beszédei 2004-től nagyon hasonló szerkezetet mutatnak, központi fogalmuk pedig a totális szorongás. Az Orbán-beszédek általános formája szerint rendre van egy nehezen elhagyható bevezető rész, aztán a kormány méltatása. Ezután hangsúlyos rémképek jönnek a minket körülvevő világról, ahol változó szereplők próbálják elpusztítani a magyarokat.
A gyakoribb ellenségképei közül most az EU-t kevésbé, az USA-t jobban ostorozta, a magyarokat pedig szerinte egyfajta sértettség, frusztráció, kisebbségi érzés viszi igazán előre. Orbán szerint a magyarok nem kevert fajúak és nem is szeretnének azzá válni.
 
Nincs helyed az iskolában
Levente az autizmusspektrum középső tájékán elhelyezkedő, markánsabb autista jegyeket magán hordozó speciális nevelési igényű fiú, aki hivatalosan 2021 szeptembere óta, az alsó tagozatban az osztálytársak részéről őt érő sorozatos iskolai fizikai és verbális abúzus, illetve tantermi kirekesztés miatt egyéni tanrendben tanul otthon.  Magyarországon közel százezer sajátos nevelési igényű gyermek él. Sokuknak (és családjuknak) elérhetetlen álom a közoktatás.
Egy új uniós jogszabály, amely a technológiai óriáscégek megfékezését célozza, a gyerekek online védelmét szolgáló világszintű jogszabályok viszonyítási alapjául szolgálhat. Világszerte egyre nagyobb az aggodalom ugyanis a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatása miatt – vélik a gyerekek jogaiért küzdő aktivisták.
 
Így látják a moszkvaiak Oroszország elszigetelődését
Ilja Kaminszkij tizedes és egysége, a 11. Különleges Légi Dandár katonái 4 és fél hónapja háborúznak, annak a kimerítő orosz katonai offenzívának a részeként, amely lassan visszaszorítja az ukrán csapatokat Kelet-Ukrajnában.
Kaminszkij elmondta, hogy július elejére elege lett: a dandár 77 további katonájához hasonlóan megtagadta a harcot. „Erkölcsileg kimerültem. Egyáltalán nincs bizalmam a hatóságok és a felsőbb parancsnokság iránt, már az első szótól kezdve” – mondta a 20 éves Kaminszkij.
A Nyugat egyre szigorúbb szankciókat vezet be az Ukrajnát lerohanó Oroszország ellen. Van, aki aggódik, mások szerint minden rendben. Moszkvaiakat kérdeztünk arról, hogyan befolyásolja életüket az ország növekvő elszigeteltsége.
 
A tengerbiológus, akit Magyarországon harapott meg egy cápa
Azt mondja: náluk szakmai ártalom, ha valakinek a fenekébe harap egy krokodil vagy épp egy cápa szakít ki egy kis darabot belőle, ilyen a tengerbiológusok élete. Sétáltatott már cápát a hóna alá csapva, hogy feléledjen a sokkhatásból és látta, hogyan pusztulnak el a korallszirtek egy év alatt. A Szelfi vendége Karáth Emil.
 
Érdemes még elolvasni: 
Az eddigi 70-80 ezernél jóval alacsonyabb létszámmal, csak az ország ötödében folytatja szeptembertől a programot a kormány, ami azt jelenti hogy szeptembertől tömegek szorulhatnak ki a létfenntartásukat jelentő közmunkából, írja a hvg360.
„El kell felejteni a tujákat és a muskátlikat” – mondta a Magyar Narancsnak Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint meg kellene változtatni a kertrendezési szokásokat annak érdekében, hogy a klímaváltozás közepette fenntarthatóbbak legyenek a hazai kertek.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos 

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése