2022. július 7., csütörtök

„A nincset nem lehet sokfelé osztani” – benzinkutasok az állami támogatásról és az ellátásról

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

Hiába ígért literenként 20 forintos támogatást az árstop miatt bajba jutott kis benzinkutaknak az állam, a kutasok kedélye mégsem nyugszik. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint nem tudni, hogy kapnak-e júliusban, és ha igen, kitől, mert üres az illetékes szerv számlája. Egri Gábor szerint ebben a hónapban derül ki, mekkora ellátási zavarok lesznek az üzemanyag-ellátásban, mert a „nincset nem lehet sokfelé osztani”.

A gazdasági helyzetet mentő másik intézkedésről is írtunk: térképen mutatjuk meg, hol mennyibe kerül a csirke far-hát Európában. Aki szereti, annak most valóban Magyarországon van a legjobb dolga, de ezen túl nem sok haszna mutatkozik az intézkedésnek. A Szabad európa elemzéséből kiderül, hogy a hatósági ár nem jó eszköz az infláció ellen. Főleg annyit lehet vele elérni, hogy hiány lesz, és trükközni fognak a termékkel.
 
Felelősségérzet
 
Pénzről szól brüsszeli tudósítónk írása is: az Európai Parlament nagy többsége szerint megalapozatlanok a globális minimumadó kapcsán támasztott magyar követelések, ezért az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nem szabad engedniük a zsarolásnak. Azt is mondják, hogy az egyhangú szavazáshoz felelősségérzetre van szükség, ezért el kell gondolkozni használatának korlátozásán.
 
Ennél konkrétabb lépést is tett az európai intézmény: megszavazta az úgynevezett taxonómiarendeletet, amely sokak által vitatott módon egy besorolás alá veszi a nukleáris energiát és a földgázt a megújuló forrásokkal. Sokan azzal érvelnek, hogy ezzel csak még inkább felpörgetik az orosz gázeladást, az Európai Bizottság azonban hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány is támogatásáról biztosította a javaslatot.
 
Megbecsülés
 
A Kúria jogszerűnek ítélte a tanárok januári rövid figyelmeztető sztrájkját, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezt erkölcsi győzelemként értékelte. Mostanra mondjuk érdemben már nem sztrájkolhatnak, és a bértárgyalásaikon sem sikerült haladást elérniük. Maruzsa államtitkár azzal is érvelt, hogy a romló gazdasági helyzetben kevesebb tanár akarhat majd felmondani.
 
Egyesek a megfélemlítés ellenére is kiállnak a háború ellen Oroszországban, bár az ukrajnai invázió elleni tüntetések résztvevőivel szemben rendkívüli szigorral lépnek fel az orosz hatóságok. Összeállításunkban tanárok, művészek, civilek mondják el, miért vállalják a véleményükért járó büntetést. Megrázó képeken mutatjuk be a pusztítást Liszicsanszkban, és tudósítunk az oroszországi háborús megszorításokról is.
 
A miről ma reggel még érdemes olvajsni: a vízválság oka a rezsicsökkentés, következménye az einstand lehet (hvg360), Varga Judit igazságügy-miniszter megszorításoknak nevezte a kormányzati intézkedéseket egy bírói fórumon (Magyar Narancs), az új egészségügyi államtitkár szerint minden összeállt a szektorban egy olyan változáshoz, amire a rendszerváltás óta várunk (Mandiner) és országos főépítész lett Lázár János egyik bizalmi embere (24.hu).
 
Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor  

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése