2022. július 12., kedd

Ma szavazhat a parlament a KATA szigorításáról, tüntetés is lesz

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
  
Kivételes eljárásban tárgyalja és ma már meg is szavazhatja a parlament a kisadózó vállalkozók tételes adóját szigorító törvényjavaslatot, amit egy nappal korábban, hétfőn nyújtotta be a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a javaslat kicsit erőteljesre sikeredett, de a magyar találékony. A legnagyobb gond, hogy csak magánszemélyeknek számlázhatnak a KATA-sok, míg eddig cégeknek is dolgozhattak. A Facebookon spontán tüntetés kezdett szerveződni a szigorítás ellen.

 
Gyermekvédelem és érdekvédelem
 
Egy csokoládégyári látogatásról úgy jött haza azóta már felnőtt, örökbefogadott roma fia, hogy szeretett volna a fehér csoki tartályába beugrani, hátha akkor ő is fehér lehetne, és jobban elfogadnák.

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója közgazdásznak tanult, de a hátrányos helyzetű gyerekek, családok valósága jobban érdekelte. 1985 óta dolgozik a gyermekvédelemben, ismeri kívülről-belülről.

A magyar kormány egyelőre egy nyilatkozattal próbál reagálni arra, hogy az USA felmondta az 1979-es amerikai-magyar adóegyezményt. A nyilatkozatban a hírek szerint viszont nem említik meg az USA-t, csak az Európai Parlamentet.

A kormány úgy tűnik inkább nem akar beszólni az USA-nak, csak az EP-nek. Az egész ügy abból fakad, hogy az USA globális minimumadót akar a legnagyobb multikra, a magyar kormány pedig egyszer már belement, csak most ismeretlen okból visszakozna.


Egyre többen kérik az oltást

Mint arról a legutóbb, július 6-án közölt hivatalos adatok alapján a Szabad Európa is beszámolt, egyetlen hét alatt több mint a duplájára emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Jelentősen megugrott a kórházban lévő, súlyosabb fertőzöttek száma is. Egy hét alatt a kétszáz alatti számhoz képest már 488-an voltak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

Több megyében és a fővárosban is elfogytak a júliusra online foglalható oltási időpontok, augusztusra pedig nem lehet regisztrálni, írja a hvg. Magyarországon is felfutóban van a járvány, több szakember szerint elindult a hatodik hullám, úgy tűnik, ez meghozta az oltási kedvet.


Brutális támadás

Csasziv Jar városban egy ötemeletes lakóházat lőtt szét az orosz hadsereg szombaton késő este. Egyelőre nem tudni, hogy hányan rekedtek a romok alatt.

Eddig 18 halálos áldozatról tudni, 6 embert sikerült kiszabadítani a romok alól. Oroszország tagadja, hogy civil célpontokat támadnának. A Reuters fotósa ott járt a helyszínen.
 
Amit még érdemes tudni
 
Százmilliárd euró sem fog reformok nélkül segíteni a német hadsereg szánalmas állapotán (mfor.hu)
Előfordult, hogy a német katonák a mobiltelefonjaik segítségével kommunikáltak a – szimulált – harctéren, mert nincsenek modern rádiókészülékeik, de olyan alapvető dolgokból is hiány van, mint a meleg alsónemű, a bakancsok, a vízhatlan ruházat.
 
A kisiklatott vonat – az első ukrán menekülthullám tapasztalatai (valaszonline.hu)
Az ukrajnai menekültek ellátásában a kezdő lépéseket a civilek tették meg, az állam később vette át a szervező szerepet.
 
„Varga Judit nagyon jó abban, hogy undok dolgokat mondjon, de találkozni nincs ideje” – exkluzív interjú Gwendoline Delbos-Corfielddel, az új magyar jogállamisági jelentés szerzőjével (RTL.hu)
Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini visszavonulása után az ő vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése