2022. július 22., péntek

"Orosz gázt hitelből, államtitkári fizetésemelés az adófizetők zsebéből"

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Gáz hitelből

„Két feladatunk van: biztosítani, hogy lesz földgáz a magyar embereknek és nyomatékosítani, hogy minél előbb békét akarunk” –​ ezt írta a Facebook-oldalára Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter tegnap találkozott Moszkvában Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A találkozón a magyar külügyminiszter elmondta: a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről döntött a kormány. Azonban az oroszok meg fogják vizsgálni a magyar kormány kérését.
Este már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a 700 millió köbméter földgázt a magyar kormány hitelből venné meg. A határozat szerint a különleges földgázkészlet beszerzéséhez legfeljebb 1.850.000.000 euró tőkeösszegű hitelt készül felvenni a kormány, ez a jelenlegi árfolyamon számolva számolva mintegy 736 milliárd forint.

Az állatorvosi ló

A Pegasus-botrány olyan, mint egy állatorvosi ló. Megmutatja mindazokat a visszásságokat, amelyek Magyarországon a nemzetbiztonsági megfigyeléseket jellemzik, és amire már 2016-ban felhívta a figyelmet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A nemzetközi vihart kavart ügy kirobbanásának első évfordulóján beszélgettünk Remport Ádámmal, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászával. Ez a civil jogvédő szervezet az ügy hét érintettjének képviseletében tett panaszokat és indított pereket minden lehetséges hazai és külföldi fórumon, hogy véget vessen a jogsértő gyakorlatnak. Az interjúért, amelyben elmagyarázzuk a titkos megfigyelések menetét klikkeljen ide!
 
Fodor Barbara tíz éve költözött New Yorkba. A fiatal, kétgyermekes anyuka élete nem volt sétagalopp sem idehaza, sem odakint, de végül családot alapított, és január óta olyan embereknek segít, akik évek óta nem takarítottak a lakásukban a depressziójuk miatt. Barbara az extrém koszos lakásokat szereti, azt mondja, azért, mert ott tud igazán nagy dolgokat elérni. Szerinte sokan félnek a változástól, attól, hogy rend lesz a lakásukban, mert már megszokták az átláthatatlan koszt és káoszt és rendetlenséget. Január óta minden héten egyszer a betegséggel küzdők extrém koszos lakását takarítja ki ingyen.

Az aranyat, ezen belül az aranyékszereket is az embargós listára helyezte az Európai Unió a legújabb szankciós csomagban, amelynek célja elsősorban az volt, hogy az eddigi intézkedéseket pontosítsák és becsukjanak néhány kiskaput. Ugyanakkor arra kiemelt figyelmet fordítottak, hogy az élelmiszer- és műtrágyakereskedelmet ne befolyásolják az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések.

Az aranyra vonatkozó tilalom érinti az ékszereket is. Ez ugyanis az egyik legnépszerűbb eszköz volt arra, hogy az uniós tilalmakat kijátsszák és a szankciókat megkerülve tudjanak kereskedni. A csomag bővíti az ellenőrzött cikkek listáját is, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai fejlesztéséhez vagy védelmi és biztonsági szektorának fejlesztéséhez. Ezek olyan kettős felhasználású termékek, amelyek a polgári életben is használatosak, de ugyanúgy a hadiipar is alkalmazza őket.

Érdemes még elolvasni a 24.hu cikkét arról, hogy hiába mondták korábban, hogy a kormány saját magán spórol, 16 államtitkárnak adott több mint 50 százalékos fizetésemelést a miniszterelnök. Mivel képviselők is, ők már bruttó 3,3 millió forintot keresnek. A Telex pedig arról ír, hogy van olyan egyetem, ahova egyetlen ember jelentkezett az egész országból, de őt sem vették fel.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése