2016. szeptember 15., csütörtök

A kerényiek visszakövetelik a könyvtárukat




A Bielitzky Károly Városi Könyvtárban szeptember elsejével végrehajtott észszerűsítés során a falusi fiókkönyvtárakból 10 alkalmazottat elbocsátottak, a könyvtárak nyitvatartását pedig heti két napra korlátozták.


A végrehajtott racionalizáció károsságára a VMDK körzeti szervezete mutatott rá elsőként, mondván, azon túlmenően, hogy a szolgáltatás immár korlátozott szintű, hogy tíz ember, ugyanennyi család egzisztenciája biztosítatlanná vált, a falvak zömében a könyvtár művelődési központként is működött, a továbbiakban ezt a szerepét nem töltheti be.
Az elmúlt héten Kerényen (Kljajićevón) szerveztek tiltakozó megmozdulást a könyvtár megtartása érdekében. Szombaton délelőtt a könyvtár előtt mintegy száz polgár gyülekezett, akikhez elsőként Borislav Kosanović helybéli író szólt, aki felvetette, vajon a városi könyvtárból elbocsátottak mindegyikének falusinak kellett-e lennie?
– Ma így rövidítenek meg bennünket, holnapra valami mást találnak ki. Ha most nem lázadunk föl, utána késő lesz. Nevetséges, hogy egy ötezernél több létszámú falu könyvtára számára mindössze két nyitvatartási napot rendeltek el. Ha a létszámleépítést most nem kezeljük problémaként, három vagy hat hónap múlva valamiért ismét csökkentik a költségvetést, nem lesz többé pénz a városból kirendelt könyvtárosok útiköltségére, nem lesz kifizetődő kijárniuk, bezár a könyvtár – mondta egyebek között Borislav Kosanović.
Dragan Nikodijević, a zombori városi képviselő-testület tagja, az Elég volt! mozgalom politikusa arról szólt, hogy nem emlékezik arra, hogy valaha is Kerényen a polgárokat érintő bármilyen oknál fogva ennyi ember összegyűlt volna, mint most.
– Ez csupán az első tiltakozó megmozdulás, és egyetlen megmozdulással semmit sem oldunk meg. Melegen kell tartanunk a témát, folytatnunk a gyülekezést. Nemcsak bennünket sújt a fiókkönyvtárakról szóló határozat, hanem a többi falut is érinti – fogalmazott Dragan Nikodijević, és egyben bejelentette, hogy a héten találkozik más falvak polgáraival is, hogy a zombori községi képviselő-testület előtt közösen tartsanak tiltakozó összejövetelt.
JJ
Magyar Szó, 2016. szeptember 13., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése