2016. szeptember 4., vasárnap

VMDK: A könyvtárosok elbocsátása a falvak elsorvasztásához vezet


Tíz könyvtárosnak kézbesítettek felmondólevelet Zomborban. A Bieliczky Károly Városi Könyvtár 41 alkalmazottjának a negyede vált munkanélkülivé, valamennyien az intézmény falusi tagozataiban dolgoztak. Gyakorlatilag a falusi könyvtárosok közül csak azok nem kaptak felmondást, akik 25 évnél régebben vannak alkalmazásban és védi őket a kollektív szerződés. A menesztettek fele magyar. A falvak elsorvasztásának minősítette a kihelyezett könyvtári tagozatok alkalmazottainak elbocsátását sajtótájékoztatóján a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. A könyvtáraknak a falvakban nemcsak a könyvkiadás volt a szerepük, hanem a kulturális élet központjai is voltak, és a történtek által a falvak művelődési élete és az amatőrizmus is megkérdőjeleződik – jelentette ki sajtótájékoztatóján Horváth Ódry Márta, a VMDK alelnöke.
http://pannonrtv.com/web2/?p=288203, 2016. szeptember 2.

Az MNT elégedetlen a zombori könyvtárosok elbocsátása miatt

Szabadka, Zombor -
A Magyar Nemzeti Tanács közleményében fejezte ki elégedetlenségét a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár dolgozóinak az elbocsátása miatt.

mnt hajnal jeno

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a Zombor környéki magyar falvak könyvtár és magyar könyvtáros nélkül maradjanak.
„A már több mint fél éve megoldhatatlannak tűnő problémára kínált mostani megoldás semmiképp sem támogatható. Csak azt tartják elfogadhatónak, ha az intézmény és a város felelősei a legrövidebb időn belül olyan megoldásokat kínálnak fel az érintett településeknek, amelyek tartósan rendezik a falusi fiókkönyvtárak zavartalan működését és könyvellátását, közművelődési szerepüket pedig megerősítik az ott élők kulturális és oktatási érdekeinek teljes körű érvényesítésével – olvasható a közleményben. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése