2016. szeptember 15., csütörtök

Alig egy hét után újra együtt Orbán és Vučić - А délvidéki magyarok még mindig nem kerültek szóba

a-bolygo-kapitanyanak-megidéyese-a-balkanonOrbán Viktor fél év alatt többször találkozott a nem is olyan rég még radikálisnacinalista Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel, mint ahányszor a megélhetési problémák miatt Németországba költözött délvidéki magyarok évente hazajöhetnek. 
A két miniszterelnök ezúttal Bulgáriában találkozott, míg Belgrádban alig kilenc napja tárgyaltak. De néhány hónapja az előrehozott választások kampányában is Vučić oldalán vett részt a választási hajrában a magyar miniszterelnök. A Fidesz-KDNP és a Szerb Haladó Párt olyannyira kezd összenőni, hogy még idén ősszel közös kormányülést is tartanak majd. 
A találkozókon számos téma felvetődött már, így például Szerbia EU csatlakozásának a kérdése, a Budapest-Belgrád gyorsvasút, a budapesti olimpiai pályázat kérdése vagy épp a migráció, egyedül csak a Szerbiában élő magyarság helyzetéről és azok problémáiról említés szintjén sem beszéltek. 
 
A mai találkozó apropója is a migránskérdés volt. Orbán Viktor kedden érkezett Bulgáriába, ahol este a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban gyertyafényes munkavacsorán vett részt bolgár és szerb kollégája, Bojko Boriszov és Aleksandar Vučić társaságában.
 
Majd pedig ma a bolgár-török határvidéken migránsnéző és kerítéssimogató határszemlét tartott Orbán Viktor.
 
 
A magyar miniszterelnök a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: "nem védekezhetünk egymás rovására", vagyis az nem jó megoldás, hogy a magyarok levédik a határukat, de az rossz a szerbeknek, vagy Szerbia védi a határát, de az rossz Bulgáriának. Ehelyett összefogásra van szükség - folytatta -, ki kell jelölni a déli határvonalat, és azt kell megvédeni közösen. "Egymást segítve kell védekeznünk, és nem egymás rovására: rá kell vennünk a görög barátainkat is, hogy ezt a logikát kövessék" - mondta.
(mti nyomán Kj) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése