2016. szeptember 6., kedd

Orbán-Vučić találkozó: migránsokról, budapesti olimpiáról volt szó, a délvidéki magyarok helyzetéről viszont nem

Leginkább a migránsokról és a gazdasági kapcsolatokról beszélt ma Orbán Viktor és  Aleksandar Vučić a belgrádi találkozásuk során, még a budapesti olimpia is szóba jött, csak épp a délvidéki magyarokról feledkezett meg Magyarország miniszterelnöke. 
A találkozón legalább egy tucatszor elismételték, hogy micsoda történelmi barátság van most a két nép között és, hogy a viszonyok még sosem voltak ilyen fényesek Szerbia és Magyarország között. Azt a kérdést azonban senki sem tette fel, hogy a fantasztikus szerb magyar barátság melegágyában mégis miért fogy a magyarság nagyjából tízszeres tempóban, mint az államalkotó szerb nép. (Pásztor István tavasszal beszélt arról Budapesten, hogy a VMSZ terepi becslései szerint évente 6 ezer magyarral van kevesebb Délvidéken - a szerk.)

Erős szimbolikája és üzenete volt annak is, hogy a miniszterelnökök alatti szőnyegen épp a "népre" ültek rá és, hogy a lábaik előtt több marha foglalt helyet (kép: MTI)

A délvidéki magyarságra ugyan nem fecséreltek sok időt, de annál többet beszéltek a szírekről és afgánokról és mindazon népekről, amelyek a migrációs útvonalon Szerbia irányából szeretnének belépni Magyarországra és ezáltal az EU-ba.
A téma kapcsán Orbán elmondta “Együttműködést ajánlottam miniszterelnök úrnak, hogy a Szerbia területére történő törvénytelen belépésekkel szemben – amely természetesen Szerbia teendője -, de ha tudunk segíteni és együttműködni, akkor készen állunk, mert mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia területére illegális módon egyetlen ember se léphessen be. Ezzel Magyarország biztonsága is nő.
Szerbia miniszterelnöke ismét megerősítette, hogy az ország továbbra sem zárja le határait, ám kiemelte azt is, hogy tiszteletben tartják Magyarország azon jogát, hogy megvédje saját határait. “Szerbiának nincs ezzel gondja. Magyarországtól már kaptunk hőkamerákat és rendőröket is a macedón határszakaszra. Nincs gondunk azzal, hogy ezt az együttműködést kiterjesszük, úgy, hogy a magyar rendőrök segítenek nekünk a bolgár határszakaszon is azzal összhangban, amit a katonaság és a rendőrség egyesített erői tesznek.” - mondta Vučić.
A szerb és a magyar miniszterelnök belgrádi tárgyalásán közös kormányülést jelentettek be 2016 őszére, illetve a magyar miniszterelnök által kiemelten kedvelt sport téma köre is szóba került, hiszen Orbán Viktor arra kérte a szerb fővárosban a kollégáját, hogy országa támogassa Budapest 2024-es olimpiai pályázatát.(pannon rtv nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése