2016. szeptember 12., hétfő

Akadt érdeklődő a Szabadkai Rádióra

Augusztus vége óta a volt dolgozók a negyvenhét éves rádió tulajdonosai – A TV Suboticát is működtető vállalat érdeklődik a médiaház iránt

 
Egy héttel ezelőtt jelent meg a hír, miszerint a Szerbiai Cégnyilvántartó Ügynökség egy hosszú magánosítási folyamat befejezéseként hivatalosan is közzétette, hogy bejegyezett egy új gazdasági szubjektumot Radio Subotica – Szabadkai Rádió néven, amely korlátolt felelősségű társaságként (kft.) fog majd működni.
A rádió ezentúl 8 volt dolgozó tulajdonában van, akik a tulajdonrészt azután kapták meg, hogy a privatizáció első két fordulójában nem jelentkezett érdeklődő befektető, aki megvásárolta volna a Szabadkai Rádiót. Az állam a részvényalapban megtartott 0,001 (egy ezrelék) tulajdonrészt, s így valójában a médiaháznak most 9 tulajdonosa van.
Nem sokkal a hír megjelenését követően a szabadkai közvélemény arról kezdett beszélni, hogy máris van érdeklődő a rádió megvásárlására, a VTV Comnet Kft., vagyis a TV Subotica működtetője, igazgatója Vladan Stefanović jelezte szándékát a megvétel iránt. Ezt a hírt maga az igazgató is megerősítette.
– A vállalat, amelynek keretében a TV Subotica is működik, még három televíziót működtet a Vajdaságban, és tervei között szerepel ennek a tevékenységnek a bővítése, mind TV-, mind rádióállomások terén. Ilyen szempontból érdekes számunkra a Szabadkai Rádió, s fel is vettük a kapcsolatot azokkal, akik ingyenrészvényekkel rendelkeznek. Azonban a rádió vezetősége arról értesítette a részvényeseket, hogy a rádiónak az első hat hónapban mintegy 5 millió dináros tartozása van, ami azt jelenti, hogy ez az összeg szeptemberre még nagyobbra duzzadt. Ez valóban hatalmas összeg, s tulajdonképpen meghaladja a rádió teljes vagyonának értékét, ezért semmi biztosat nem tudok mondani egészen addig, amíg nem látjuk pontosan ezeknek a tartozásoknak a konstrukcióját. Érdekel bennünket a lehetőség, de muszáj látnunk, milyen helyzettel is állunk szemben – mondta Stefanović.
A Szabadkai Rádió értékét 4,85 millió dinárban határozták meg, ami kicsivel több negyvenezer eurónál. A rádió meghirdetésénél azonban sem az első, sem a második felhívásra – amikor 28 ezer euróért próbálták azt értékesíteni – nem jelentkezett vevő. A városi képviselő-testület rendkívüli ülésén, 2015 októberében arról döntött, kéri a Magánosítási Ügynökségtől, harmadjára is írja ki a rádió privatizációját, erre azonban végül nem került sor. A Szabadkai Rádió 2008 óta sugároz a 104.4 MHz-n szerb, és esténként három órában horvát nyelvű műsort. 2015. november elseje óta a magyar szerkesztőség is ezen a frekvencián sugároz napi hat órában.
tm
Magyar Szó, 2016. szeptember 8. 11., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése