2016. szeptember 4., vasárnap

Az újvidéki 44-45-ös emlékművön rúghatja össze a port a VMDP és a VMSZ

csorba-pasztor 













Az év elején tartott szerbiai választásokon egy, első ránézésre is törékeny pártszövetség jött létre a magyarság körében. Amelynek az alaphelyzetét az is jól példázza, hogy bár abból a délvidéki magyar politikum felét kihagyták, magát mégis összefogás-pártinak hirdette. 
A VMSZ-VMDP-MEP által alkotott koalíciós tömörülés egyes hangok szerint budapesti utasítására jött létre, ugyanis "fent" megunták, hogy a helyi magyarságra lassan több párt jut, mint szavazó, ezért az anyaországi kormánypárt politikáját támogató szervezeteket egy karámba terelték.
A lenyelt béka méretét az is jól mutatja, hogy korábban a VMSZ és a VMDP számos politikai konfliktuson és csatározáson esett át, amelyet hirtelen szőnyeg alá voltak kénytelenek seperni. (A MEP, mivel teljesen inaktív és jóformán csak papíron létező párt, így nekik megjelenés hiányában konfliktusuk sem volt - a szerk.).
Ilyen összezörrenés volt korábban például a VMDP topolyai vezetőjének, Kovács Lászlónak a közleménye, a 2014 decemberében kirobbant "prémium-botrány" kapcsán, ahol akkor még arról beszélt, hogy a VMSZ községi vezetősége elvesztette az erkölcsi tartását és nem elég lemondaniuk, hanem ki kell vonulniuk a politikából is. Ennek ellenére a 2016-os kampányban már a botrányban nyakig érintett politikusok választási sikeréért dolgozott a koalíciós partnerség jegyében. Míg Óbecsén a VMSZ vezetése mindent elkövetett, hogy kitúrják a haladókkal közösen alkotott hatalmi szövetségből a VMDP-t, amikor maguk is átültek az ellenzéki padsorokból a község vezetőségébe. Jelenleg azonban már közösen támogatják a haladó vezetésű Óbecsén a szerb kormánypárt helyi képviselőinek akaratát. Míg a VMDP elnöke, Csorba Béla egy közleményben azt állította, hogy Pásztor István a magyarverések mögött önmerényleteket lát. 
Az ingatag koalíció első repedése pedig egy váratlan, de annál súlyosabb téma kapcsán következett be. A VMSZ újvidéki szervezete ugyanis a VMDP-t teljesen megkerülve a Szerb Haladó Párttal kötött megállapodást egy 1944-45-ös emlékhely elkészítéséről. Azonban Újvidéken hagyományosan a VMDP-ben politizáló vagy a párthoz közel álló emberek szervezték hosszú évek óta az 1944-45-ös megemlékezéseket, állították újra a megrongált kereszteket és tartották a lángot a legnehezebb időkben is. A kitartó munkájukat értékelve 2001-ben maga Makovecz Imre tervezett egy emléktornyot a Futaki úti katonatemetőben nyugvó 1944-45-ös magyar áldozatoknak, így a téma egyértelmű szószólója ezidáig a VMDP volt. Ezt az évtizedes munkát hagyta figyelmen kívül a VMSZ. 
 
Makovecz Imre látványterve
 
A párton belül a VMSZ egyik újvidéki vezetője, Kiss Gyula az események mozgatója. Kiss az Európa Kollégiumot irányító Európa Alapítvány és a VMSZ újvidéki pártmédiájaként számon tartott (nemrégiben leállást bejelentő - a szerk.) Mozaik TV-t  létrehozó Mozaik Alapítvány egyik vezetője. Kiss Gyula jelenleg Újvidék város kultúráért felelős bizottságának az elnöke is. 
Az eset kapcsán Csorba Béla a VMDP elnöke nemrégiben egy közleményt adott ki, amelyben aggodalmának adott hangot. "Meg kell állapítanom azt is, hogy a VMSZ indítványa nincs összhangban a hárompárti (VMSZ-VMDP-MEP) választási programnak az újvidéki magyar áldozatok emlékművére vonatkozó kitételével, ezért nagy a veszélye annak, hogy a későbbiekben akadályává válik a közös cél megvalósításának." - írta Csorba. 
A külső szemlélőnek bagatellnek tűnő ügy kapcsán tapinthatóvá válik a politikai szövetséget vállalt szervezetek között fennálló konfliktus, illetve a VMSZ-nek azon régi-új gyakorlata, hogy a saját partnereivel is lekezelően és arrogáns módon bánik, olyan kérdések tekintetében is, amelynek létjogosultságát nem ők alapozták meg a szerb és a magyar község köztudatában. 
 
Z. K.
Közzétette: Szerkesztő 2016. szeptember 03. szombat, 22:44


Szobrot állítanak az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak Újvidéken (videó)

szobor.kissgyula
Elfogadta az újvidéki helyi képviselő testület kulturális bizottsága a Vajdasági Magyar Szövetség erre vonatkozó javaslatát, miszerint szobrot állítanak az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak. A tervek szerint emlékművet avatnak az 1944/1945-ben elesett ártatlan áldozatok számára a Limán 4-es városrészben. Kiss Gyula az újvidéki kulturális bizottság elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, a Pannon RTV-nek elmondta, legkésőbb 2017 tavaszáig elkészül a szobor, melynek költségeit Újvidék költségvetéséből finanszírozzák.
Kiss Gyula, elnök Kulturális tanács, Újvidék: „Több helyszínt is fel tudtunk volna sorolni a kutatások alapján, rájöttünk, hogy a Limán 4 városrész szélén is történtek ilyen események. A koalíciós szerződésünk alapján, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt írt alá megfogalmazódik ez a kérésünk is, hogy az 1944-45-os ártatlan áldozatok számára szeretnénk egy emlékművet állítani Újvidéken.”




VMDP: Az újvidéki emlékműállítás nincs összhangban a közös program célkitűzéseivel

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökének nyilatkozata

VMDP: Az újvidéki emlékműállítás nincs összhangban a közös program célkitűzéseivel
A sajtóból értesültem, hogy a VMSZ városi bizottságának indítványára Újvidék város kultúráért felelős bizottsága (elnöke Kiss Gyula, VMSZ), úgy döntött, hogy emlékművet állít a Liman 4 városrészben „az 1944-45-ös ártatlan áldozatoknak”, amit szerb, magyar, német és még valamely, egyelőre nem pontosított, a Vajdaságban hivatalos használatban levő nyelven emléktábla jelölne meg.
Ezzel kapcsolatban megerősíteném korábbi álláspontomat: a VMDP nem vitatja a VMSZ újvidéki városi bizottságának azon jogát, hogy az 1944-45-ös ártatlan áldozatok ügyében önálló indítványa legyen: minden, ami a háború végi és a világháborút követő megtorlások ártatlanul megölt magyarjaira emlékeztet, fontos és jó. Sajnos az emléktábla javasolt szövege a városban élő nemzettársaink számára legfontosabbat hagyja kihangsúlyozatlanul: a magyar áldozatokat.
Ugyanakkor meg kell állapítanom azt is, hogy a VMSZ indítványa nincs összhangban a hárompárti (VMSZ-VMDP-MEP) választási programnak az újvidéki magyar áldozatok emlékművére vonatkozó kitételével, ezért nagy a veszélye annak, hogy a későbbiekben akadályává válik a közös cél megvalósításának.
Pártunk, más fontos kérdésekkel együtt ebben a kérdésben is e heti válaszmányi ülésén foglal állást, döntéseinkről, javaslatainkról értesíteni fogjuk a közvéleményt.
Csorba Béla, a VMDP elnöke
Temerin, 2016. augusztus 30.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése