2016. szeptember 23., péntek

Hagyományos zászló is lobog a tartományi kormány előtt





   
Igor Mirović tartományi kormányfő Pásztor István képviselőházi elnök és Miloš Vučević újvidéki polgármester, továbbá a tartományi kormány tisztségviselőinek és a parlamenti képviselőknek a jelenlétében pénteken ünnepélyesen felvonta a tartomány új, hagyományosnak nevezett zászlaját a meglévő két – eddigi vajdasági és szerbiai – mellé a tartományi kormány előtti téren. A rövid rendezvény kezdetén Miodrag Petrović szavalta el Laza Kostić Razgovor sa uvučenom srpskom zastavom u mađistratu novosadskom című költeményét, majd Željka Jelić adta elő Florika Štefan Zavičaj című versét.

A jelképeket mostantól kezdve párhuzamosan alkalmazzák a tartomány területén (Ótos András felvétele)
A jelképeket mostantól kezdve párhuzamosan alkalmazzák a tartomány területén (Ótos András felvétele)

A zászlófelvonást megelőzően megtartott beszédében Igor Mirović kormányfő arra fektette a hangsúlyt, hogy az új tradicionálisnak nevezett zászló büszkén lobog majd a báni palota épülete előtt, mert „évtizedeken és évszázadokon keresztül őrizték azt szíveikben mindazok, akik tisztelettel harcoltak Vajdaságért”.
– Lobogjon büszkén a hagyományos zászló mindenütt Vajdaságban, s mindig Szerbia keretén belül – mondta Mirović.
Beszéde végén köszönetet mondott a tartományi képviselőknek, amiért meghozták a statútummal összhangban lévő döntést a hagyományos jelképekről. Mirović az újvidéki városelnöknek is átadta a tartomány új jelképét.
Mint ismeretes, a vajdasági parlament a múlt héten fogadta el a szimbólumokról szóló döntést. A jelképeket mostantól kezdve párhuzamosan alkalmazzák a tartomány területén. Az új szimbólumok az 1848-ban elfogadott szerb háromszínű lobogó és címer.
v-ár



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése