2016. szeptember 23., péntek

Egyet ír a törvény, mást mutat a valóság

Bemutatta a 2015-re vonatkozó jelentését a polgárok jogvédője


A köztársasági ombudsman a parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságához terjesztette be a tavalyi évre vonatkozó jelentését, melyből kiderül, hogy a polgárok jogait nagyban befolyásolták a gazdasági nehézségek és a jogbiztonság hiányossága. A leghátrányosabb helyzetben az egyszerű, mindennapi ember állt – állapította meg Saša Janković jogvédő.

Saša Janković (Tanjug)
Saša Janković (Tanjug)

Janković megállapította: a polgárok különbséget éreznek a törvénybe foglaltak és a valóságban tapasztaltak között. Bírálta, hogy a törvényeket gyorsított eljárásban hozza meg a parlament, továbbá, hogy azokat gyakran módosítják is, így az állami hivatalnokoknak sincs idejük megismerkedniük kellőképpen az előírásokkal, a polgárokhoz pedig végképp nem jutnak el az információk. A törvény nem vonatkozik egyformán mindenkire, 28 százalékkal növekedett az emiatt tett feljelentések száma tavaly. Az ombudsman jelentése szerint a következő csoportok voltak a legnehezebb helyzetben: a szegények, a gyerekek, fiatalok, idős személyek, romák, pszichiátriai kezelésben részesülők, a nehéz betegségben szenvedők, az újságírók, az LGBT közösség tagjai, emberi jogi szervezetek és aktivisták. Kiemelte, hogy nőtt az újságírók elleni támadások száma, miközben a korábbi újságíró-gyilkosságokat a mai napig sem sikerült felgöngyölíteni.
...
v-ár
Magyar Szó, 2016, szeptember 22. 4., vagy
http://www.magyarszo.com/hu/3165/kozelet/153299/Egyet-%C3%ADr-a-t%C3%B6rv%C3%A9ny-m%C3%A1st-mutat-a-val%C3%B3s%C3%A1g.htm, 2016. szeptember 21., 15:44; 2016. szeptember 21., 17:18

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése