2016. szeptember 15., csütörtök

Bővül a csúrogi razzia-múzeum

A tartományi támogatással épülő új részben a falu egykoron itt élő magyar lakosságának is szentelnek majd emlékszobát


  
Bővítik a razzia áldozatainak szentelt múzeumot Csúrogon, ehhez az 1942-es Razzia Emlékegyesület nyert hárommillió dináros támogatást a tartományi kormánytól.

A tartományi kormány hárommillió dinárral támogatja a múzeumfejlesztést
A tartományi kormány hárommillió dinárral támogatja a múzeumfejlesztést

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és Szakállas Zsolt altitkár tegnap délelőtt személyesen is megtekintette a munkálatokat, és találkozott az 1942-es Razzia Emlékegyesület képviselőivel, valamint Čedomir Božićtyal, Zsablya község polgármesterével.
Nyilas Mihály ebből az alkalomból elmondta: mind az 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatok emlékére emelt emlékmű, mind az 1942-es razzia áldozatainak szentelt múzeum nagyon fontos lépés volt a történelmi megbékéléshez vezető úton, de erre egy folyamat részeként kell tekinteni.
– Tanulni kell a történtekből annak érdekében, hogy a múlt soha ne ismétlődjék meg. Oktatási titkárként azt szeretném, ha a pedagógusok örök értékeket és üzeneteket adnának át a diákoknak. Ennek keretében mind az 1942-es, mind az 1944-45-ös csúrogi eseményeket részletesebben is ismertetni kellene az iskolai programok keretében. A csúrogi emlékhelyekre például iskolai kirándulásokat lehetne szervezni. Mi most személyesen is meggyőződtünk arról, hogy Zsablya önkormányzata rendesen gondját viseli a magyar áldozatok emlékművének is – emelte ki a tartományi kormány alelnöke.

A csúrogi emlékhely iskolai kirándulások helyszíne is lehetne
A csúrogi emlékhely iskolai kirándulások helyszíne is lehetne

Jasmina Jurišin, az 1942-es Razzia Emlékegyesület titkárának tájékoztatása szerint az egyesület terve az, hogy a csúrogi raktármúzeumból egy központi múzeum váljék, amely nem csak a csúrogi eseményekről emlékszik meg, hanem minden razzián átesett település áldozatainak is emléket állít. Az elképzelések szerint a leendő múzeumi központban egy emlékszoba az egykoron itt élő magyarokról, egy másik pedig a falu nagyjairól is megemlékezik majd.
Az egykori Topalov-magraktárból kialakított múzeum megnyitását Magyarország külügyminisztériuma finanszírozta. A múzeumot az 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatok emlékére emelt emlékművel együtt avatták fel 2013. június 26-án. Ezen a napon Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar külügyminiszter is fejet hajtott a két nemzet áldozatainak emléke előtt, amit azóta a történelmi megbékélés gesztusaként tartanak számon.

feró 

Magyar Szó, 2016. szeptember 14. 1. vagy 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése