2017. február 21., kedd

Az MM szerint Saša Janković a legjobb választás

Maglai: Végre valakire és nem valaki ellen szavazhatunk

Az MM szerint Saša Janković a legjobb választás
Kókai Péter és Maglai Jenő a Magyar Mozgalom keddi sajtótájékoztatóján
A Magyar Mozgalom (MM) az elsők között támogatta Saša Janković polgári jogvédő köztársasági elnökjelöltségét. A vajdasági magyarok az elmúlt három évtizedben bizonyították, hogy megvan a józan ítélőképességük, dönteni tudnak jó és rossz, múlt és jövő között” – jelentette ki Kókai Péter a mozgalom keddi sajtótájékoztatóján.
Kókai Péter, az MM társelnöke hangsúlyozta: az MM nem fogja és nem is tudja a Szerb Haladó Párt jelöltjét, Aleksandar Vučićot támogatni. „Mindaz, amit Aleksandar Vučić tetteivel, politikájával képvisel homlokegyenest szemben áll mindazzal, amit a Magyar Mozgalom megalapításától kezdve vall és amiért küzd” – nyilatkozta a társelnök a VMSZ által támogatott köztársasági elnökjelöltről.
A mozgalom továbbá elítéli a társadalmi életet átható pártalapú foglalkoztatást, a repressziót, az elnyomást, a megfélemlítést és zsarolást, ami ennek a hatalomnak és szövetségeseinek szerves eszköztárát képezi – mondta Kókai, aki szerint a mostani kormányfő a sajtószabadság bizonyított ellensége, hiszen 1999-ben illetékes tájékoztatási miniszterként súlyos dinármilliókkal büntette a szabad sajtót és mindazon médiumokat, amelyek az akkor uralkodó miloševići kurzussal szembehelyezkedő hangot mertek megütni.
Kókai Péter szerint hosszú lenne az a lista, amely arról szólna, hogy miért nem Aleksandar Vučićot támogatják, de ehelyett inkább arról érdemes beszélni, hogy miért éppen Saša Janković a legjobb választás a vajdasági magyarok és Szerbia számára. „Szerbia politikai színterén megjelent egy olyan ember, egy olyan egyéniség, akinek a céljait, programját hallgatva önkéntelenül bólogat az ember, egyet tud érteni vele, vonatkozzon az a közélet megtisztítására, a jogállamiság működésére, az intézményrendszerre vagy a közhangulatra” – sorolta Kókai kiemelve Saša Janković vasárnapi belgrádi közgyűlésének egyik kulcsmondatát: legyen az állam az államé, nem pedig egy szűk csapatnyi emberé, Szerbia köztársaság, nem pedig baráti társaság.
A Magyar Mozgalom sajnálattal veszi tudomásul azt, hogy a VMSZ csatlóshelyzeténél fogva besorakozott a múlt erői, pontosabban Aleksandar Vučić mögé, ugyanakkor bíznak a vajdasági magyar szavazók bölcsességében – mondta az MM társelnöke. „A vajdasági magyar közösség az elmúlt három évtizedben kivétel nélkül minden alkalommal bebizonyította, hogy megvan a józan ítélőképessége, dönteni tud jó és rossz, múlt és jövő között” – hangsúlyozta Kókai Péter. Hozzátette: A vajdasági magyar szavazópolgár nem tud elfogadni olyan dajkameséket, amelyeket az utóbbi napokban hangoztatnak, miszerint Aleksandar Vučić megválasztása a vajdasági magyarság érdeke, hiszen ez csupán néhány ember önös érdeke.
Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért elnöke – aki nyilvánosan felszólalt Saša Janković Újbelgrádban megtartott kampányindítóján – rámutatott a jelenlegi szerbiai helyzet visszásságaira, az elvándorlás minden nemzetiséget egyaránt érintő problémájára, de arra is, hogy létezik kiút a válságból, van kire szavazni a közelgő köztársasági elnökválasztáson.
A mozgalom képviselői felszólították és kérik a vajdasági magyarokat és minden szerbiai állampolgárt, beleértve a Magyar Mozgalom szimpatizánsait és a VMSZ minden jóérzésű tagját, hogy tegyenek egy lépést önmaguk felszabadítása érdekében, nem kell félniük a pártfőnökök utasításaitól, hiszen a szavazófülkében nem látják azt, hogy ki hogyan voksol, ezért szavazzanak bátran a saját belátásuk, lelkiismeretük és bölcsességük szerint.
A jelöltek közül a korábbi polgári jogvédő, Saša Janković az, aki a legjobban ismeri Szerbia állapotát, az átlagember mindennapi gondjait, a csatornázástól kezdve a távfűtésen keresztül a gyermekét elvesztett édesanya fájdalmáig, hiszen ő az az ember, aki főállásban, lelkiismeretesen évek hosszú során át foglalkozott mindezzel – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Hosszú idő után közeleg a remény napja, amikor nem a rossz és a kevésbé rossz között tudunk majd választani, hanem szavazhatunk a legjobb jelöltre, hogy a remény valósággá váljon” – zárta beszédét Kókai Péter, a Magyar Mozgalom társelnöke.
Basity Gréta
2017. február 21. [14:55]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése