2017. február 23., csütörtök

Az MNT vagyis a VMSZ jóváhagyásával. Gratulálunk.


Skupština grada u ponedeljak o predlogu da Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću

“U postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća”. Magločistač:
Odbornici Skupštine grada Subotice će na narednoj sednici gradske skupštine odlučivati o predlogu Komisije za davanje predloga za naziv ulica da ulica “Vikend naselje bb” u naselju Palić dobije naziv “Ulica Branislava Brane Crnčevića”.
Na predlog Komisije za davanje predloga za naziv ulica i trgova na teritoriji grada Subotice, odbornici Skupštine grada će u ponedeljak, 27. februara, odlučivati o tome da li će srpski književnik, aforističar, novinar, scenarista i političar Brana Crnčević dobiti ulicu na Paliću, nevedeno je u skupštinskom materijalu.
U obrazloženju Komisije navedeno je da je Komisija ovu odluku donela na sednici 21. oktobra 2016. godine i da su “u postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća”.
Dodaje se da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu prethodno 23. januara dao saglasnost na predlog ove odluke.
Da podsetimo, mediji su sredinom 2015. godine pisali o eventualnoj mogućnosti da neka od ulica na Paliću dobije ime Brane Crnčević ali takva odluka tada nije predstavljena javnosti.
Brana Crnčević je bio dobar prijatelj bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Za predsednika Matice iseljenika Srbije izabran je 1990. godine. Bio je član SDS-a, i zagovornik nevinosti Radovana Karadžića pred Haškim Tribunalom. Po odlasku Vojislava Šešelja u Hag učlanio se u SRS, a nakon cepanja te stranke na dve političke opcije otišao je za Tomislavom Nikolićem u SNS. Brana Crnčević bio je član Senata Republike Srpske od 1996. godine i dobitnik Ordena Njegoša prvog reda. Preminuo je u aprilu 2011. godine u Beogradu.
Da podsetimo, književnik i akademik Matija Bećković, poznat između ostalog i po rasističkim izjavama prema hrvatskoj zajednici, izabran je sredinom jula 2016. godine u Skupštini grada za počasnog građanina Subotice.
(Magločistač)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése