2017. február 11., szombat

Új bírát kér a VaMaDisz

Többnyelvű tábla került az újvidéki Bölcsészettudományi Kar épületére   
Pénteken újabb tárgyaláson vett részt az újvidéki Jogtudományi Karon történő magyar nyelven való felvételizés ügyében a Vajdasági Magyar Diákszövetség. Ahogyan azt Sóti Attilától, a VaMaDisz elnökétől megtudtuk, az ügyvédjük kezdeményezte, hogy beadjanak egy új beadványt, amelyben bíróváltást kérnek, a VaMaDisz és az ügyvéd szerint ugyanis a bíró és a bíróság részéről részrehajlás észlelhető. A döntés, hogy lesz-e új bíró, napokon belül, de legfeljebb néhány héten belül várható.
Emellett Sóti Attila egy pozitív történésről is beszámolhatott: többnyelvű tábla került az újvidéki Bölcsészettudományi Karra.
– A karon belül indult kezdeményezés, hogy kerüljön a karra többnyelvű tábla, de ez nem történt meg, s a kezdeményezők 2016 februárjában hozzánk fordultak. Ugyanis akkor már zajlott a jogi kar ügye, s a többnyelvű tábla kihelyezése is nyelvhasználati kérdés, az, hogy nem került ki ilyen tábla, az is a nyelvhasználati jogok megsértése, mi pedig a jogi kar ügyében szintén nyelvhasználati kérdésekkel foglalkoztunk. A tartományi oktatási titkársághoz fordultunk, amely titkárság nyitott is volt az ügyben, a munkatársuk felkereste a kart. A kar a figyelmeztetésre jól reagált: pályáztak a tartományi titkárság pályázatán, amely a többnyelvű táblák kidolgozására vonatkozott, nyertek is rá pénzt, s végre kikerülhetett a többnyelvű tábla az épületre. Ezt az esetet sikerült közigazgatási eljárásban megoldani, nem kellett peres eljárásig jutni – hallottuk Sóti Attilától.

Tápai Renáta 

Magyar Szó, 2017. február 11. 13., vagy,

Egy kis toldalék:
Az Újvidéki Tudományegyetem karainak csaknem mindegyike a fő bejárat homlokzatára csak szerb nyelven és cirill betűvel, esetleg még angol nyelven írta ki a kar nevét. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a Tudományegyetem „központi épülete” előtti táblán is a szöveg szerb nyelven és cirill betűvel, valamint angol nyelven van feltüntetve:A Műszaki Tudományok Kara (B.A. felvételei)

A Jogtudományi Kar egynyelvű, cirill betűs felirata senkinek még csak fel sem tűnt!? Hány ilyen eset van még Újvidéken és Vajdaságban? (A Szabad Magyar Szó fotója)

 
Egyedüli kivétel talán a Bölcsészettudományi Kar, amelyik – ha nem is éppen a jogszabályokkal összhangban, a bejárat melletti falon – a nemzeti közösségek nyelvén is kiírta a nevét. 


A többnyelvű tábla. Miért nincs a többi karon is?


BOZÓKI Antal
Újvidék, 2017. február 11. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése