2017. február 8., szerda

Nikolić elvesztette a csatáját Vučićtyal szemben?

Ezt a címet adta a Szabad Európa Rádió annak a cikkének, amelyben szakértőket szólaltat meg: hogyan látják a közelgő szerbiai elnökválasztások alakulását.

A válasz arra kérdésre egyértelmű, hogy a szerbiai hatalomnak miért nincs még jelöltje a posztra: mert számítgatják, hogyan járhatnak jobban.
Az első szakértő Jovo Bakić szociológus szerint a Szerb Haladó Pártban annak ellenére kivárnak, hogy a miniszterelnöknek több mint 50 százalékos a népszerűségi rátája. „Vučić az a politikus, aki nagyon is sokat ad a közvélemény kutatások eredményeire.”
A szakértők egyetértenek abban, hogy az ország legbefolyásosabb politikusának az is a kezére játszik, hogy már ismertek az ellenfelek: Vuk Jeremić, Saša Janković és valószínűleg, Vojislav Šešelj.
Vera Didanović, a NIN újságírónője szerint nem kérdés, hogy Vučić lesz a jelölt, csak előbb eleget kell tenni Tomislav Nikolić és Ivica Dačić óhajainak is..
Jovo Bakić szerint alaptalanok azok a találgatások, hogy a Haladó Pártban lenne Nikolić- és Vučić-féle frakció, mert a miniszterelnök pozíciója túlságosan is erős. Abban már lehet valami, hogy Nikolić Oroszország pártfogoltja, Vučić meg a Nyugaté, de ennek sincs különösebb jelentősége.
„Elsősorban egy autoriter vezető közönséges napi politikai számításáról van szó: hogyan járhatna a legjobban a választásokon. Nincs ebben semmi filozófia.”
Arra a kérdésre, hogy Vučić, aki a legnagyobb hatalmat jelentó kormányfői posztot tölti be, miért szeretne államfő lenni, Didanović azt mondja, hogy az egyik ok a következő lehet: a szerb-koszovói párbeszédet államfői szinten próbálják folytatni és így ő meg Hashim Thaci sok mindent elintézhetnének.
És van-e esélyük az ellenzéki jelölteknek? Bakić szerint esély mindig van, mert ha Vučić indul, még akkor sem biztos, hogy már az első fordulóban nyer. A másodikban meg minden megtörténhet. „Semmi sincs lejátszva, bármennyire is aránytalanak a feltételek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése