2017. február 15., szerda

Mi lesz Pásztorral Nikolić nélkül?

Bódis Gábor
Bódis Gábor

A válasz: semmi. Neki Aleksandar Vučić még jobb elnökjelölt. Nem vagyunk finnyásak.

Jól emlékszünk még a VMSZ elnökének fennkölt szavaira, hogy a VMSZ-nek és a vajdasági magyaroknak a jelenlegi államfő, Tomislav Nikolić jó elnökjelölt. Persze, Pásztor István nem ma kezdte a szakmát és akkor hozzátette, hogy jó lenne, ha a parlamenti többségnek közös jelöltje lenne. Azaz, a VMSZ-nek és a maga mögött sejtett vajdmagyaroknak tök mindegy ki lesz a góré, csak ők ne essenek ki a pikszisből.
Ha már az önös érdekekről van szó, kár volt már akkor is egyáltalán emlegetni Nikolićot, hiszen Belgrádban a čaršija (úgy is mint jól értesült körök) már régóta leírta. A sorsát azonban a nyilvánosságra hozott vagy titokban tartott felmérések eredményei pecsételték meg. Vučić ugyanis ezek alapján úgy mérte fel, hogy Nikolićnak semmi esélye sincs az első fordulóban győznie, tehát a másodikban fel kellene vennie a harcot egy ellenzéki jelölttel és a bakijairól elhíresült államfő ezt már nem élné túl. Ha pedig egy ellenzéki (Jeremić, Janković, Šešelj) megnyerné az elnökválasztásokat, akkor nagy baj van. Annak ellenére, hogy a szerb elnököt ugyan közvetlenül a szavazók választják meg, de még így is csak protokolláris szerepe van. Nikolić, valljuk be, ezt túl is teljesítette: vaskos badarságaival szórakoztatta a nagyközönséget. Az már nem az ő hibája, hogy Amerika immár elhomályosította tündöklését, mert még ő sem tudná felvenni a harcot a Fehér Házba költözött sokkal nagyobb bohóccal. Hát ez Szerbia szomorú sorsa.
Nos, bárki legyen is a kormányfő, minden hatalom Vučić kezében maradna. De: a demokraták végzetét is az okozta, hogy Nikolić annak idején rávert a nárciszoid Boris Tadićra. Ez a történelmi példa készteti a miniszterelnököt, hogy még egyszer ilyesmi elő ne forduljon. Ezért kellett jelöltetnie magát, mert abban bízik, hogy már az első körben meg lesz neki az abszolút többség.
Utána kinevez egy szófogadó miniszterelnököt és egy pártvezért (jobb ha ezeket a posztokat elosztja) és immár a hatalom központja az elnöki palota lesz.
Szerbia marad a sínen, a vajdmagyarok (meg a többiek) pedig trbuhom za kruhom mehetnek Nyugatra. Csak ne kombival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése