2018. február 7., szerda

Szabadka: Harminc menekült család jut gazdálkodásra alkalmas falusi házhoz

Szabadka: Harminc menekült család jut gazdálkodásra alkalmas falusi házhoz
Fotó: subotica.com
Harminc család juthat gazdálkodásra alkalmas falusi házhos
A kilencvenes évek háborús eseményei során Horvátországból és Boszniából Szabadkára menekült harminc család írta alá kedden azt a szerződést, amely révén a falusi gazdálkodásra alkalmas házat kapnak a regionális lakhatási program keretében, amelyhez összesen 330 ezer eurót biztosítottak.
Az RTV által megszólaltatott Željka Tot és családja Eszék környékéről menekült a háború elől. Most, 27 évnyi albérlet után férjével és két fiával beköltözhet a saját házába Bajmokon.
“Ez az első alkalom, hogy Szabadka részt vesz ilyen jellegű projektumban. Az önkormányzat a jövőben is figyelmet fog fordítani erre a progremra, hogy azok számára, akiket a kilencvenes évek háborúi sodortak ide, s lakáshelyzetük évtizedek óta megoldatlan, nem ritkán megalázó körülmények között élnek, végre megoldást tudjunk kínálni”, mondta Bogdan Laban szabadkai polgármester.
A házvásárláshoz szükséges pénzeszközöket külföldi donációk biztosították. “A szerződést ma 30 család írta alá, a projektum teljes értéke 330 ezer euró. Minden család 11 ezer eurót kap gazdálkodásra alkalmas falusi ház vásárlására”, nyilatkozta Bojan Stević önkormányzati államtitkát.
A kilencvenes évek háborús menekültjeinek lakásgondjait megoldó regionális program az EBESZ és az UNHCR támogatásával zajlik, a pénzeszközöket pedig az Európai Unió, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország biztosítja.

2018. február 6. [17:05]


Labanék ingatlanokat ajándékoznak a délszláv háborúk menekültjeinek

  
(Fotó: Gradsubotica.co.rs)

 

A kilencvenes évek délszláv háborúiban menekültté vált boszniai és horvátországi családok számára harminc ingatlan vásárlásáról szóló adásvételi szerződést adtak át Szabadkán tegnap.

A 330 ezer eurónyi anyagi jutatás a regionális ingatlanügyi program adományozási alapjától származik, amit az Európai Fejlesztési Bankon keresztül valósítottak meg – állítólag.
A jól csengő elnevezés nem egyebet takar, mint a haladó kormány újabb, a délvidéki honpolgárokat megalázó tettét, mellyel azon egyéneket és családokat támogatja, akiket még húsz évvel a fentebb említett belháború után is menekültekként kezel.
Ezáltal hátrányos helyzetbe taszítják a térség őslakosait, akik önhibájukon kívül hasonló, vagy sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a haladó rezsim által preferált réteg.
Bojan Stević, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium államtitkára az esemény kapcsán elmondta, hogy a szerb állam ismét bebizonyította elkötelezettségét az ország összes polgára iránt, beleértve azokat is, akik tető nélkül maradtak a fejük felett.
Stević azonban nem beszélt arról, hogy hány délvidéki lakos kénytelen mind a mai napig megalázó módon lakbérben élni.
Bogdan Labanon, a haladók helyi kiskirályán már nem is kell csodálkozni.
Laban büszkén hangsúlyozta, hogy a város első alkalommal vesz részt ilyen projektumban, hozzátéve, hogy mindent megtesz a kilencvenes évek óta lakhatási gondokkal küzdő, Szabadkán rekedt polgárokért.
Vajon mit tesznek Stević és Laban azokért, akik itt születtek?


 
http://delhir.info/2018/02/07/labanek-ingatlanokat-ajandekoznak-delszlav-haboruk-menekultjeinek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése