2018. február 22., csütörtök

ZOMBOR: A kultúra városa lenne?!

Eközben lassan, de biztosan önként megszüntetik a kultúra intézményeit, a falusi könyvtárakat.

 


Néhány hónappal ezelőtt olvashattak beszámolót a Zombor város falvaiban előállott helyzetről, a falusi könyvtárosok elbocsátásáról, a falusi könyvtárak munkaidejének csökkentéséről. Újabb helyzet állt elő, Őrszálláson hetek óta senki nem jelenik meg a könyvtárban.
Hetente kétszeri nyitvatartásira redukálták a falusi könyvtárak munkaidejét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden faluban hetente kétszer kinyitnak a Zombori Városi Könyvtár könyvraktárai, mert megszűnt a fiókkönyvtári státuszuk,
mondhatni mozgó könyvtárrá váltak. 
Nem szabad elhallgatni azt a tényt, hogy a három magyar VMSZ-es képviselő mindezeket a falusi leépítéseket szemrebbenés nélkül megszavazza a városi képviselő testületben, a hatalmi többség részeként!
Néhány hete Őrszálláson, a város harmadik legnagyobb falujában tüntetést szerveztek a helyiek.
Válaszokat követeltek a kérdéseikre, hogy miért nem nyit ki az őrszállási mozgó könyvraktár? Eddig nem kaptak választ kérdéseikre.
Az őrszállási HK Tanácsa a tüntetés óta nem ült össze, így nem hozott e témával kapcsolatban határozatot. A közeljövőben bejelentet tanácsgyűlésen napirendi pont kellene, hogy legyen.
Érdemes itt megemlíteni, hogy az őrszállási helyi közösség tanácsában mind a 9 tanácstag a Haladó Párt színeiben nyerte meg választásokat. Kétséges, hogy az azonos elveket valló falusi vezetők ellent mondanának a városi hatalomnak, ahol úgyszintén ők vannak hatalmon.
Az Újvidéki Televízió zombori tudósítója által készített riportban megszólal Bogdan Trifunović könyvtárosok szövetségének elnöke. Aki beszámolt arról, hogy Szerbia másik területein is a racionalizáció nevében könyvtárakat vontak össze és szüntettek meg.
Kiemelte, hogy törvény kötelezi a könyvtárak meglétét, alapítását községi, városi szinteken. Ez azonban ragozni is lehet, mint a közép-szerbiai Arilje községben, ahol a racionalizáció címszó alatt összevonták a községi sport, turisztikai szervezeteteket a könyvtárral!
Bogdan Trifunović 2016-ban Zomborban járt, amikor a város döntést hozott a falusi fiókkönyvtárak megszüntetéséről, a munkaidő csökkentésről és a tíz falusi könyvtáros elbocsátásáról.
Támogatták a város azon javaslatát, hogy minden faluban heti két alkalommal megjelenjen egy könyvtáros és néhány órára kinyissa a könyvtárat.
Ahelyett, hogy a közigazgatásban és a kommunális közvállalatokban építették volna le a létszámot, a falusi fiókkönyvtárakon vágtak eret, mert tudták, erős a megosztottság, s könnyebben lenyelik a falusiak ezt a békát, mintha ez a városban történt volna. Esetlegesen elbocsátott könyvtárosnak, aki hű a hatalomhoz, saját pecsenyéjét is sütögetheti tovább egy szerződéses munkakörben, természetesen függő viszonyban.
Újabb tüntetéseket irányzott elő az őrszállási megmozdulás szervezője.
Addig a könyvtárosok szövetségének elnöke reménykedik, hogy győz a józan ész és hisz a városi hatalom kompromisszum-készségében, a probléma megoldásában.
A Zombor Városi Karlo Bijelicki Könyvtár igazgatója, aki végig vitte a racionalizációt a tíz falusi könyvtáros elbocsátásával, így a városi hatalom és városi közigazgatáson segítkezve, terhet levéve a vállukról, néhány hete már nem tölti be az igazgatói pozíciót. Lejárt a mandátuma és a helyére mást neveztek ki.
Tudomásul kell venni, hogy Szerbiában ma, a kultúrintézmények közül a legnépesebbek a könyvtárak, ebből van legtöbb. Változnak az idők, az elektronikus média, az internet nagy változásokat hozott. Ma a könyvtárak kultúresemények színterei. Elsődleges funkciójuk, a könyvkölcsönzés ma már teljesen másodlagossá vált, de ez nem jelenti azt, hogy be kellene zárni!
Ellenkezőleg, tovább kellene fejleszteni. Mondjuk a helyi könyvtáros a könyvkölcsönzésen túl a kultúréletet szervezné a falvakban.
Keszég Kornél
TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ LINKEK:
[1] http://hetnap.rs/mobil/?p=cikk&id=23248
[2] http://www.bacsgyulafalva.net/hirek/333-nem-lesz-fonnakadas-a-konyvek-kolcsonzeseben
[3] http://www.bacsgyulafalva.net/hirek/341-kereny-polgari-tiltakozas-a-falusi-konyvtarakert
[4] http://www.bacsgyulafalva.net/hirek/330-felmondtak-tiz-konyvtarosnak-a-bacsgyulafalvinak-is
[5] http://delhir.info/2017/09/19/zombor-falusi-konyvtarakbol-konyvraktarak/
[6] https://www.sombor.rs/mz-stanisic/?script=lat
[7] http://www.sombor.tv/vesti/item/10749-u-nedelju-izbori-za-clanove-13-saveta-mesnih-zajednica
[8] https://www.soinfo.org/vesti/vest/18554/1/U-avgustu-izbori-u-13-mesnih-zajednica/
[9] https://www.soinfo.org/vesti/vest/18777/1/Ubedljivi-naprednjaci-na-izborima-za-MZ/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése