2018. február 3., szombat

Falusi házakat vásároltat a Prosperitati

A Napló tudomása szerint a vajdasági (főleg magyarlakta) kisebb településeken már nincs ára az ingatlanoknak, ürülnek ki a falvak, vevő már alig akad. Tehát: a legkisebb gond a házak megvásárlása. Nem inkább egy kicsit „bonyolultabb” munkahelyek megteremtésébe kellene befektetni?
Összesen 261 falusi ház megvásárlását támogatja a második pályázati körben a Prosperitati Alapítvány. A vissza nem térítendő támogatás összértéke 390 millió dinár, a pénzt falusi házak és a hozzá tartozó telek, valamint gazdasági udvar vásárlására fordíthatják a kedvezményezettek.
Pásztor István, a VMSZ elnöke köszönetet mondott az együttműködő partnereknek. Kiemelte, hogy a program elsőrendű célja a vajdasági magyar közösség szülőföldön való maradása, az eddigi eredmények pedig azt a megerősítő üzenetet hordozzák, hogy az itt élő közösség tudásban, felkészültségben, élni akarásban és megkapaszkodási vágyban is rendíthetetlen. A gazdaságfejlesztési program sikerének titka, hogy találkozott a lakosság elvárásaival – emelte ki Pásztor –, hiába lett volna elvi szándék, ha nem vették volna figyelembe a közösség igényeit. Két év alatt négy pályázati kört hirdetett meg az alapítvány, ezen belül 21 pályázatot írtak ki – összegzett a VMSZ elnöke. Ezek közül a falusi házak vásárlására kiírt pályázat az egyik legsikeresebb, így ha lehetőség lesz rá, idén újra meghirdetnek egy házvásárlási pályázatot – jelentette be Pásztor István. A forrásbővítésnek hála 390 millió dinárt, azaz 1 milliárd forintot, vagyis 3,3 millió eurót fordítottak az otthonteremtési programra, jóformán nincs olyan magyarlakta község Vajdaságban, ahonnan ne lett volna sikeres pályázat – emelte ki a VMSZ elnöke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése