2018. február 8., csütörtök

OTVORENO PISMO SLAVENA BAČIĆA, PREDSEDNIKA HNV-A, IŠTVANU PASTORU I IGORU MIROVIĆU

OTVORENO PISMO SLAVENA BAČIĆA, PREDSEDNIKA HNV-A, IŠTVANU PASTORU I IGORU MIROVIĆU
Slaven Bačić, Foto: Magločistač

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić uputio je danas otvoreno pismo Ištvanu Patoru, predsedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, i Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade, povodom objave od 29. januara da će Pokrajinska vlada podržati inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta za „proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca kojom se poništava naredba iz 1945. godine kojom se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca’“.

Izvor: HNV

Slaven Bačić ocenjuje inicijativu kao „pravno apsurdnu“ jer se ne radi ni o kakvom formalnom aktu koji je doneo Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine (GNOOV), već o „običnom dopisu“ upućenom nižim odborima, koji stoga ne može biti proglašavan ništavnim, a po kom se ne postupa više od pola veka, budući da se na popisu stanovništva 1971. skoro 15.000 lica izjasnilo kao Bunjevci.
Fascinira „pervertiranje povijesnog konteksta“ nastanka dopisa, navodi se dalje u otvorenom pismu: on je rezultat želje samih Bunjevaca članova GNOOV-a na čelu sa sveštenikom Blaškom Rajićem „kao reakcija na politiku koju su provodile Hortyjeve vlasti, koja je Bunjevce odvajala od hrvatskog naroda još iz vremena Austro-Ugarske, a takvu politiku je vodio i veći dio dvora u Kraljevini Jugoslaviji“.
„Predmetna politička inicijativa ima jasnu dnevno-političku svrhu“, nastavak je mešanja vlasti u identitetski spor u kom međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtevaju zadržavanje stroge neutralnosti, a njezino prihvaćanje ne samo da ne bi imalo nikakve praktične posljedice za manjinska prava, već bi moglo dovesti do novih tenzija i animoziteta između zajednice Bunjevaca koji se ne osjećaju Hrvatima te hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, a time bi se i „nepotrebno dodatno opteretili srpsko-hrvatski odnosi uopće, osobito u svjetlu skoroga posjeta predsjednika Vučića Republici Hrvatskoj“, zaključuje Slaven Bačić.
(Magločistač)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése