2018. február 20., kedd

Nem jó ha csak egy forrásból merítenek a budapesti döntéshozók!

A messziről jött ember azt mond amit akar tipikus esete

A KMKF margójára – VMDK közlemény
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségében már többször megállapítottuk, hogy a délvidéki magyarság nyílt és megoldatlan ügyei esetében káros az a gyakorlat amit a budapesti döntéshozók alkalmaznak, nevezetesen csak az egy forrásból való tájékozódás.
Nem új keletű a dolog. Hiszen ezt tette a Magyar Szocialista Párt is amikor kormányon volt, és ezt teszi most a Fidesz is. Csak a délvidéki üdvöskéjük, stratégiai partnerük szavára adnak. Ezen a téren nincsen különbség közöttük.
A második dolog amire már szintén többször rámutattunk az az, hogy a messziről jött ember azt mond amit akar, pláne ha nincsen ott olyan aki tudja mit csinált az illető tavaly nyáron.
Hát ez a történet ismétlődött meg a mostani KMKF ülésén is. Meghívást csak a délvidéki üdvöske kapott, míg azok a délvidéki magyar pártok/szervezetek akik legitim magyar képviselettel rendelkeznek tartományi, önkormányzati, MNT szinten és ezzel eleget téve a KMKF szabályzatának - azok kimaradtak.
Ennek az lett a következménye, hogy a KMKF zárónyilatkozatába Délvidék esetében olyan mondatok kerültek bele amik nem mindenben és nem igazán felelnek meg a valóságnak. Míg más nemzetrészek kritikákat mertek és tettek is meg az utódállamok esetében, addig a mi délvidéki üdvöskénk kikerülte a kényes témákat.
Ez is csak azt bizonyítja milyen tudathasadásos állapotban vannak.
Mert hogyan fogalmazzanak meg kritikát azzal a kormánnyal szemben aki szűkíti a nemzeti közösségek jogait vagy éppen semmibe veszi őket, amikor ők is tagjai ennek a kormánynak?
Nem tisztünk részletesen elemezni minden egyes mondatot, azonban nem tudunk csak úgy átlépni az oktatás kérdésén.
Számunkra érthetetlen miért nem kerülhetett a zárónyilatkozatba egy, esetleg két mondat arról a küzdelemről amit a VAMADISZ folytat a magyar nyelvű felvételiért, vagy éppenséggel az óvodai csoportok megszüntetéséről egyes Tisza menti önkormányzatokban és a szórványban, vagy a kis létszámú osztályok beszüntetéséről.
Ja, hogy akkor számot kellene adni arról mit is tesznek koalíciós partnereikkel együtt az önkormányzatokban, tartományban, MNT-ben és a köztársasági oktatási államtitkárságon?
Róka fogta csuka helyzet ez a javából, amiben a pártérdek felülírja a közösségi érdeket!
Akinek van füle messzi Budapesten, az majd talán meg is hallja és meg is érti.

VAJDASÁGI MAGYAR PEDAGÓGUSOK EGYESÜLETE
UDRUŽENJE PROSVETNIH RADNIKA MAĐARA U VOJVODINI 21000 NOVI SAD (ÚJVIDÉK), ĆIRPANOVA 54. Tel/Fax: +381 (0) 21 548 259; +381 (0) 21 400 268 e-mail: nsvmpe@gmail.com
Vajdasági magyar oktatási gondok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése