2018. február 22., csütörtök

Muižnieks: Súlyosbodott a média helyzete Szerbiában

Muižnieks: Súlyosbodott a média helyzete Szerbiában
Nils Muižnieks
Súlyosan megromlott a média helyzete, az újságírókat pedig egyre gyakrabban érik támadások és fenyegetések, árulóknak és külföldi bérenceknek nevezik őket, mondta ma Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa azon a sajtótájékoztatón, amit szerbiai látogatásának befejezése alkalmával tartott.
Muižnieks elmondta továbbá, hogy Szerbiában az egyik oldalon a kormányzat képviselői állnak, a másikon pedig az újságírók és a média, ezért nagyon megosztottak a vélemények arról, hogy milyen a média helyzete, közölte Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS).
Az emberi jogi főbiztos kiemelte, hogy az Európa Tanácshoz eddig 12 bejelentés érkezett Szerbiából az újságírókat ért támadások miatt, a kormány képviselői viszont csak négyre reagáltak.
„A kormány képviselőivel folytatott tárgyaláson hangsúlyoztam: az a gond, hogy a szerb kormány nem alkalmazza az Európa Tanács sajtószabadságról szóló ajánlásait, és a parlament sem vitatta meg azokat. Minden illetékesnek elmondtam, így a szerb kormányfőnek is, hogy a kormánynak reagálni kell minden bejelentésre, amely az újságírókat ért támadásokról szól. A reagálással és a többletinformációk megadásával csökkenthető az a szakadék, amely a kormány és a média között tátong”, hangoztatta Muižnieks a Danas beszámolója szerint.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/25668/Muiznieks-Sulyosbodott-a-media-helyzete-Szerbiaban.html, 2018. február 22. [15:04]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése