2018. február 14., szerda

Uzelac: Még nagyobb igazságtalanság ér bennünket, mint amikor a vagyonjainkat elkobozták


Uzelac: Még nagyobb igazságtalanság ér bennünket, mint amikor a vagyonjainkat elkobozták

A szabadkai Vagyon-visszaszármaztatási Egyesület igazgató bizottságának elnöke szerint csak az Európai Unió követelései miatt bonyolítana le Szerbia egyre több vagyon-visszaszármaztatási ügyet, és nem a több évtizedes igazságtalanság helyreállítása végett, amit a második világháború után követtek el. Milan Uzelac a Vajdasági Televíziónak elmondta: a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvény a gyakorlatban rossznak minősült, a benne foglaltak végrehajtására pedig nincs meg a politikai akarat.
„Már a 2011-ben megtartott közvita során rámutattunk, hogy a készülő törvény rossz lesz. A legnagyobb kifogásunk az volt, hogy kevés összeget biztosítottak azok kártalanítására, akik elkobzott vagyonukat nem kaphatják vissza természetben.” – mondta Uzelac.
Ahogy a Családi Kör február 8-án megjelent számában is olvasható, Szerbia kétmilliárd eurót biztosított az ilyen esetekre, miközben egyes becslések szerint mintegy 13 milliárd euróra lenne szükség.
Közben a vagyon-visszaszármaztatás vontatottan halad, sok helyen megállt a folyamat. Strahinja Sekulić, a Köztársasági Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója még novemberben azt nyilatkozta, hogy a kormány december folyamán megállapítja a kártalanítás kiszámításához szükséges szorzókat, miután kártalanítási kötvényeket bocsájtanak ki. Ez mindeddig nem történt meg, pedig már február közepe van.


Pásztor Bálint: A kifizetés az addig várat magára, ameddig a szerb kormány nem határozza meg ezeket a szorzókat, de remélem, hogy ez nagyon rövid időn belül meg fog történni.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője a témával kapcsolatban nem volt hajlandó nyilatkozni a Családi Körnek, az RTV-nek viszont a következőket mondta:
„Valóban decemberben kellett volna a szerb kormánynak meghoznia azt a rendeletet, amellyel meghatározta volna a szorzókat a kötvények esetében. Ez nem történt meg, viszont ez a csúszás nem azt jelenti, hogy leállt volna a folyamat. Akik esetében épületről, termőföldről, vagy valami hasonló ingatlanról van szó, azok visszakaphatják a vagyont. A kifizetés az addig várat magára, ameddig a szerb kormány nem határozza meg ezeket a szorzókat, de remélem, hogy ez nagyon rövid időn belül meg fog történni.”
Uzelac elmondta, attól tartanak, hogy a kötvényekkel történő kártalanítás során a valós érték 15 százalékára számíthatnak majd az örökösök, amit 12 éven át fizetnek majd számukra.
„Állítom, hogy még nagyobb igazságtalanság ér bennünket, mint amikor a vagyonjainkat elkobozták.”

, 2018. február 14. [9:15]
https://szabadmagyarszo.com/2018/02/14/meg-nagyobb-igazsagtalansag-er-bennunket-mint-amikor-a-vagyonainkat-elkoboztak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése