Szerbiában a hatalom nem tartja tiszteletben a törvényeket – jelentette ki Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és a személyi adatvédelem biztosa.
„Az gyakorolja hatalmat, aki megnyerte a választásokat, és ez teljesen legitim. De a választásokon való győzelem senkit sem hatalmaz fel, hogy megszegje a törvényeket. A politikai akarat csak a törvényhozáskor érhető tetten. Értelmetlen azt mondani, hogy nincs politikai akarat a törvények végrehajtására, mert akkor ez azt jelenti, hogy a törvények megszegésére megvan a szándék” – jelentette ki Šabić a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének székházában megtartott, A nyilvánosságnak jogában áll elhallgatni elnevezésű rendezvényen.
Szavai szerint sok mindent, amit az állam és a polgárok érdekében kellene tenni, azt a pártérdekek érvényesítésére használják.
„Ha a választási kampányok során különböző adatbázisok kerülnek elő, akkor teljesen logikus azt feltételezni, hogy azokat más célra is felhasználják, és ez minden esetben visszaélés” – mutatott rá az adatvédelmi biztos és hozzátette: bizonyos intézmények semmibe veszik az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvényt.

Sejdinović: Šabić távozásával nehéz helyzetbe kerülnek az újságírók
A rendezvényen Nenad Sejdinović, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnöke úgy fogalmazott, hogy meglehetősen biztos abban, hogy Šabić távozásával összeomlik az adatvédelmi biztos intézménye, hasonlóan ahhoz, ahogyan ez az ombudsman intézményével is megtörtént.
„Az oknyomozó újságírás nehezebb helyzetbe fog kerülni. De oknyomozó újságírás létezett az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény meghozatala előtt is, és ezután is megmarad” – mondta Sejdinović és hozzátette: sok személyt, köztük számos újságírót is közellenséggé nyilvánítottak, és úgy tűnik, csak egy jel hiányzik, hogy leszámoljanak velük.
Sejdinović emlékeztetett, hogy a 23. EU-s csatlakozási fejezet fő tárgyalópartnere Čedomir Backović, az igazságügyi miniszter segédje, akit annak idején a Vajdasági Ügyvédi Kamara méltatlannak nyilvánított az ügyvédi munkára, miután belekeveredett egy kocsmai verekedésbe.
„Hihetetlenül erős szimbolikája van annak, hogy egy ilyen embert bíztak meg, hogy a legfontosabb csatlakozási fejezetről tárgyaljon. Az ilyen üzenet nem vezet semmi jóra” – véli Sejdinović.
Tanja Maksić médiaelemző véleménye szerint, amennyiben hosszú távon fennmarad az újságírók munkájára irányuló nyomásgyakorlás, akkor az a szakma összeomlásához vezet, a polgároknak pedig nem lesz eszközük, hogy ellenőrizzék a hatalom munkáját.
Az elemző rámutatott arra is, hogy  bizonyos intézmények és állami vállalatok nem hajlandók kiadni a sajtó által kért információkat, inkább kifizetik emiatt a büntetést. „Ez is egyfajta nyomásgyakorlás a médiára” – tette hozzá Tanja Maksić, aki szerint Szerbiában csak megjátsszák a demokráciát.
A nyilvánosságnak jogában áll elhallgatni elnevezésű rendezvényt a Peščanik és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szervezte, Hollandia belgrádi nagykövetségének támogatásával.
A nyitóképen: Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és a személyi adatvédelem biztosa. Forrás: N1