2020. október 3., szombat

ÉSZVERÉS #11: Ikonikus alakok, válságos törzsek, bűnöző pofák

Ágoston András Pásztor Bálintnál tett látogatásáról, a szerbiai járványkezelés politikai dimenziójáról, a gyanús pénzmozgásokról szóló iratok kiszivárgásáról és a szerb fegyverkereskedők illegális nemzetközi ügyleteiről beszélgetett az Autonómia portál Észverés című közéleti kijózanító műsorában Tőke János újságíróval, Kocsis Árpád közíróval, filozófussal, valamint Losoncz Márk filozófussal a szerkesztő-műsorvezető, Pressburger Csaba.

01. Oct 2020

Egy „ikonikus alak” látogatása a szabadkai városházán

Ágoston András, a történelmi VMDK majd a VMDP egykori elnöke látogatott el a minap a szabadkai városházára, ahol Pásztor Bálint házelnök, a VMSZ politikusa fogadta. „A találkozónak erős szimbolikája van, Ágoston ugyanis a múltban, a VMDP élén mindvégig erőteljesen ostorozta a VMSZ politikáját, most azonban mégis támogatásáról biztosította a VMSZ vezető politikusát. Ez a nagy egymásra találás a Fidesz által teremtett politikai, gazdasági előtérben játszódik le” – kezdte a téma felvezetőjét Pressburger Csaba, majd azzal a kérdéssel fordul beszélgetőtársaihoz, hogy vajon melyek azok a tényezők a Fidesz-kormány immár egy évtizedre visszatekintő, a határon túli magyarságot érintő stratégiájában, amelyek a határon túli magyar pártok és pártelitek mozgását befolyásolták?

Tőke János újságíró arra emlékeztetett, hogy Ágoston Andrásról éveken keresztül hírleveleiből hallhattunk csak, amelyeket senki sem jelentetett meg, egészen a 2016-os szerbiai választásokig, amikor Ágoston arról írt jelentést, hogy a Magyar Mozgalom listáján hamis aláírások találhatók. Egész eddig senki sem foglalkozott vele, mindaddig, amíg nem lett egy közös ellenség, majd Ágoston András és a VMSZ egymásra találtak” – mondta Tőke.

A VMSZ igyekszik kihasználni Ágoston András szimbolikus tőkéjét, amely csakugyan létezik is – folytatta a beszélgetést Losoncz Márk filozófus, aki szerint „ami most a VMSZ és Ágoston András között történik, az az, amit egyébként tágabban a Fidesz NER-politikáját illetően láttunk, amely igenis egyneműsíti a vajdasági magyarság jelentős részét, és azokat a keveseket pedig, akiket nem tart megfelelőnek, szigorúan kirekeszti”. A filozófus hozzátette, hogy nem csodálkozik Ágoston és Pásztor Bálint nagy összeborulásán, elvégre lényegi különbségek és ezért viták sincsenek a vajdasági magyar politikai nyilvánosságban.

Kocsis Árpád szerint a vajdasági magyar pártok politikai orientációja egyoldalú. „Az alapvető kérdésekben nincs különbség közöttük, elhalkultak a politikai szenvedélyeink” – tette hozzá Kocsis.

Tőke János úgy fogalmazott, azért van kevés vita a vajdasági magyar pártok között, mert egy párt uralja a tájékoztatási eszközöket. „Nincs olyan platform, amely esetleg teret adna a vitának” – mondta, majd hozzátette, jó lenne újból kerekasztal-beszélgetéseket szervezni a pártok számára.

[...]

https://hu.autonomija.info/ikonikus-alakok-valsagos-torzsek-bunozo-pofak/

ITT TEKINTHETŐ MEG A TELJES ADÁS:
https://www.youtube.com/embed/NgECGie5IO0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése