2020. október 6., kedd

NKEU predstavio Knjigu preporuka: Ima razloga za zabrinutost

       Predstavljanje Knjige preporuka NKEU za 2019. godinu; Foto: FoNet

EWB - 

BEOGRAD – Uoči objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) upozorava da ima razloga za zabrinutost kada je reč o onome što je Srbija tokom 2019. uradila na pristupanju Evropskoj uniji, prenosi FoNet.

Prošle godine, kao i u prvom delu ove, nije zabaležen napredak, a u nekim slučajevima bilo je i nazadovanja kada je reč o vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u oblasti političkih kriterijuma za pridruživanje kao i u oblasti slobode govora i medija, rečeno je na predstavljanju Knjige preporuka NKEU za 2019. godinu

Koordinatorka međusektorske radne grupe NKEU za slobodu izražavanja i medije Maja Stojanović rekla je da je tokom vanrednog stanja posebno teška situacija bila u radu lokalnih medija, kojima je, zbog centralizacije informisanja o epidemiji, bilo onemogućeno da dobijaju podatke od lokalnih bolnica i samouprava, što je loše uticalo na informisanje građana.

Ona je istakla da su u tom periodu zabeleženi veći pritisci na medije, pa čak i hapšenja novinara, čime je pogoršana situacija u toj oblasti, u kojoj se ljudska prava i slobode urušavaju već godinama.

“Uprava za borbu protiv pranja novca čak je napravila spisak 57 novinara, medija i civilnih organizacija, koji su posredno optuženi za finansiranje terorizma. Nadamo se da će EU uvideti težinu problema i da neće zatvarati oči, već će prepoznati ključni značaj ove teme za razvoj demokratije u Srbiji”, kazala je Stojanović.

Koordinator međusektorske grupe za političke kriterijume Srđan Majstorović upozorio je da su 2019. godine otvorena samo dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom i ocenio da postoji realna bojazan da do kraja ove godine ne bude otvoreno nijedno novo poglavlje.

“Kada je reč o političkim kriterijumima za pridruživanje, brojne međunarodne i domaće organizacije upozorile su da je Srbija pala na nivo hibridnih režima, što je znak za otrežnjenje. Suočili smo se i sa daljim padom uticaja Parlamenta, bojkotom njegovog rada od strane dela opozicije, a potom i bojkotom izbora, kao i nesrazmerno velikim prisustvom stranaka vladajuće koalicije u skupštinskim raspravama i u medijima”, naveo je Majstorović.

Kada je reč o izborima, ključne preporuke NKEU u oblasti političkih kriterijuma, prema Majstorovićevim rečima, su pozivi na uzdržavanje od pretnji i zastrašivanja građana i političkih neistomišljenika, omogućavanje ravnopravne zastupljenosti u medijima tokom izborne kampanje i otpočinjanje procesa izmene izborne regulative u skladu sa međupartijskim dogovorom.

Majstorović je upozorio i da je nije do kraja razjašnjeno da li je Srbija formalno podnela zahtev za vođenje pregovora prema novom mehanizmu EU, a NKEU podseća da je naša zemlja u septembru 2019. ostala bez šefice pregovaračkog tima i da je potrebno imenovati novu osobu na tu funkciju i oformiti novi tim, kako bi se sprečio dalji pad administrativnih kapaciteta Srbije za pregovore, ali i za primenu preuzetih obaveza.

https://europeanwesternbalkans.rs/nkeu-predstavio-knjigu-preporuka-ima-razloga-za-zabrinutost/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése