2020. október 12., hétfő

Hamarosan elkezdődhet a pénzbeli restitúció Szerbiában

Hamarosan elkezdődhet a pénzbeli restitúció Szerbiában - A cikkhez tartozó kép

Az új kormány egyik első döntése a vagyon-visszaszármaztatás pénzbeli része együtthatójának meghatározása lesz, ami lehetővé teszi a kifizetés régóta várt elkezdését, tudta meg a Srpski Telegraf.

A lap értesülései szerint ez az arány 14 és 15 százalék között lesz, ami azt jelenti, hogy az elkobzott vagyon tulajdonosai vagy örököseik a vagyon becsült értékének 14 vagy 15 százalékát kapják. Tizedét előlegként fizetik ki, a fennmaradó részt pedig 12 éves részletben kötvényeken keresztül, amelyekért az állam kezeskedik.

A lap kormányközeli forrása arról beszélt, hogy a koefficienst mindenképpen előbb meghatározták volna, ha nem üti fel a fejét a koronavírus-járvány.

„A május volt a meghatározott határidő, de a vírus mindent eltolt. Amennyire én tudom, néhány technikai dolgot kell még megoldani, s az új kormány már a mandátuma elején meghatározza a koefficienst. Ha minden a terv szerint alakul, a kifizetésnek legkésőbb a következő év elején el kell kezdődnie” – magyarázta a lap forrása, s hozzátette, „a törvényes határidő már lejárt, ezért mindenki számára világos, hogy több halasztás nem lehetséges, ellenkező esetben az emberek perre vihetnék a dolgot”.

A pénzbeli kártérítésre kétmilliárd eurót biztosítottak. A vissza nem származtatható elkobzott vagyon becsült összértéke 13,4 milliárd euró, így a kétmilliárd az említett 14-15 százaléknak felel meg.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/29013/Hamarosan-elkezdodhet-a-penzbeli-restitucio-Szerbiaban.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése