2020. november 24., kedd

ÉSZVERÉS #18:

Koalíciós szerződés – amely senkit nem kötelez

2020. november 19. 

Mit tartalmaz a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciós szerződése? Mit jelent az SZFE blokádjának feloldása? Mit szolgál a magyar alkotmány 9. módosítása? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Autonómia portál Észverés című közéleti kijózanító műsorában a Gyulai Zsolt civil aktivistával, Patócs László íróval és Losoncz Márk filozófussal folytatott beszélgetésben a szerkesztő-műsorvezető, Pressburger Csaba.
 

A csodás barátság folytatódik

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség a kormányzati együttműködést most is, akárcsak négy évvel ezelőtt, koalíciós szerződéssel pecsételte meg. A megállapodás rögzíti a VMSZ programbeli prioritásait is, amelyek megvalósítása a kormány törekvéseinek részét képezi. A Vajdasági Magyar Szövetség hét államtitkári helyet kap a minisztériumokban, ezekből a pozíciókból tud a többi között az uniós integráció, Vajdaság autonómiája, infrastrukturális fejlesztések, mezőgazdaság és környezetvédelem, kisebbségi jogok, egészségügy, szociális védelem, helyi önkormányzatok, illetve illegális migráció kérdéskörével foglalkozni – ismertette a témát Pressburger Csaba.

Gyulai Zsolt szerint a koalíciós szerződésnek „kirakat-jellege” van. A Szerb Haladó Pártnak akkora befolyása, hatalma van a parlamentben és az önkormányzatokban, hogy nincs szüksége senkire ahhoz, hogy bármilyen döntést megszavazzon – mondta a civil aktivista. „Szerintem ez a szerződéskötés a VMSZ szavazói felé, illetve a kifelé való kommunikáció céljából történt négy éve, történt most is” – tette hozzá Gyulai, aki kiemelte azt is, hogy a négy évvel ezelőtti szerződésben foglaltakból csak kevés pont valósult meg.

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós szerződés „zavarba ejtő, mert hemzseg a konkrétumok nélküli megfogalmazásoktól, a homályos, ködös, megfoghatatlan mozzanatoktól” – folytatta a beszélgetést Losoncz Márk. A filozófus elmondta, hogy az ilyenfajta szövegformálás célja, hogy ne fogalmazódjanak meg olyan tételek, amelyeket később számon lehet kérni. „Ha az ígéretek pontatlanok, megfoghatatlanok, ködösek, akkor a politikai számonkérhetőség sem érvényesül” – hangsúlyozta Losoncz Márk.

A filozófus a megállapodásnak az illegális migráció kérdésével foglalkozó részével kapcsolatban elmondta, hogy itt kizárólag az állam büntető, szankcionáló kezének a hangsúlyozásáról van szó. Losoncz feltette a kérdést, hogy „ha érkeznek ide emberek háború, ökológiai katasztrófa, éhínség sújtotta területekről, vajon tényleg a büntetés a prioritás, az egyetlen kívánatos hozzállás?” Ha a menekültek számára biztosított valamilyen alapvető humanitárius infrastruktúra, akkor sokkal valószínűsíthetőbb, hogy nem fognak konfliktusba keveredni a helyi lakossággal – hangoztatta Losoncz Márk.

Patócs László elmondta, hogy a mostani szerződés több vállalása már a 2016-os szerződésben is szerepelt. Szerinte fontos figyelembe venni, hogy ez a szöveg „nincs kőbe vésve”, ezek célok, megvalósítandó tervek összegzései.

Patócs a koalíciós szerződés mezőgazdasággal foglalkozó tételeiről elmondta, hogy ezek a VMSZ szavazóbázisa és a vajdasági magyarság szempontjából hangsúlyos feladatok. „A szerződés ezen pontjában foglalt mezőgazdasági szektort látom a leginkább sebezhetőnek a külső tényezőktől való függés értelmében. Vagyis a pártok közötti keretszerződés hiába vázolja fel az ideálisnak mondható pénzelési/támogatási rendszer kidolgozási feltételeit, ha mondjuk beüt valami váratlan és súlyos természeti kár” – mondta Patócs. Hozzátette: a környezetvédelem is egy olyan területként mutatkozik meg, ami nem egy pártok közötti szerződés ingerenciája lehetne.

[...] 

https://hu.autonomija.info/eszveres-18-koalicios-szerzodes-amely-senkit-nem-kotelez/

ITT TEKINTHETŐ MEG A TELJES ADÁS:

https://www.youtube.com/watch?v=Q7PRWQIhd_o&feature=emb_logo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése