2020. november 1., vasárnap

Magyarország üdvözli a vajdaságiak kormányzati részvételét

2020. 10. 29. - 15:54
Forrás: MTI 

Magyarország számár remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter találkozója Belgrádban 2020. október 29-én (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott,

annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok minél jobban ki tudják használni az új világgazdasági korszak jelentette lehetőségeket és minél több külpiaci lehetőségre tegyenek szert, a magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza összesen kilencmilliárd forint értékben.

Kifejtette: a támogatásnak köszönhetően a magyar cégek gyümölcsfeldolgozó üzemet, gyógyszercsomagoló üzemet, logisztikai központot, valamint acélszerkezeteket előállító gyárat fognak építeni Szerbiában, és ezáltal is növelik külső piaci lehetőségeiket, valamint újabb piaci pozíciókat foglalnak el, és hozzájárulnak a magyar gazdaság további növekedéséhez.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, arról is tárgyalt, hogy szoros együttműködésre van szükség a migrációval szembeni küzdelemben, „hiszen Brüsszel elhibázott migrációs politikája miatt a nyugat-balkáni térség továbbra is komoly migrációs nyomás alatt áll”.

Gyakorlatilag illegális bevándorlókból álló bandák ellehetetlenítik számos térségben, számos városban és községben a normális életet, azzal, hogy barbár módon viselkednek, fittyet hánynak mindenfajta magatartási szabályra, vagy éppen a törvényekre

– közölte.

Brüsszelnek változtatnia kell migrációs politikáján, és világossá kell tenni, hogy elutasítjuk az illegális migrációt, világossá kell tenni, hogy illegálisan nem lehet bejönni Európába, mert mindaddig, amíg ez a migrációs politika folytatódik, addig a Nyugat-Balkán térsége továbbra is komoly nyomás alatt fog állni, és onnan már csak egy lépés Magyarország déli határa” – mondta.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy

a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit.

Kiemelte: Belgrád hat csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, és az Európai Uniónak meg kellene nyitni ezeket.

Rendkívül elszomorít minket az a lassúság, ahogyan az Európai Bizottság, az Európai Unió, a brüsszeli intézmények hozzáállnak a nyugat-balkáni bővítéshez” – közölte.

A politikus végül felhívta a figyelmet az infrastrukturális beruházások fontosságára. Mint mondta: egyeztetett a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal felújításáról, illetve építéséről, és úgy tűnik, továbbra is tartható az a terv, hogy 2022 tavaszára már vonaton lehet közlekedni Szeged és Szabadka között.

Kiemelte, hogy

a magyar oldalon a közbeszerzési eljárás már lezárult, és hamarosan a szerb oldalon is meghozzák azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a vasúti közlekedés újraindításához.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a szerb fél jól halad annak a gázvezetéknek és a hozzá kapcsolódó kompresszoroknak az építésével, amelynek segítségével Magyarország jövő novemberétől éves szinten mintegy hatmilliárd köbméternyi gázt tud majd vásárolni déli irányból, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy minél több útvonalon érkezzen az energiahordozó Magyarországra, ami az energiaellátás biztonsága szempontjából kritikus kérdés.

https://hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2020/10/29/magyarorszag-udvozli-hogy-az-uj-szerb-kormanyban-is-helyet-kapott-a-vajdasagi-magyarsag

 

Szijjártó: Vučić elnöknek a vajdasági magyarság iránti hozzáállása a jó együttműködés alapja 
 
Szijjártó: Vučić elnöknek a vajdasági magyarság iránti hozzáállása a jó együttműködés alapja - A cikkhez tartozó kép
2020. október 31. 20:20

Nem igazságos, hоgy a koszovói kérdés megoldása előfeltétele Szerbia uniós csatlakozásának vagy az integráció felgyorsításának, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Prva televíziónak nyilatkozva. „Nem igazságos, hogy ez előfeltétel legyen, és nem is lehet”, mondta.

Szijjártó szerint kár, hogy Szerbia az idei évben nem nyitott meg egyetlen fejezetet sem az uniós csatlakozási tárgyalások során, de – hangsúlyozta – ez az EU szégyene és nem Szerbiáé.

“Szerbia komoly ország és nem szabad vele így játszadozni. Az EU-nak nyíltan színt kell vallania, készen áll-e a tárgyalások felgyorsítására, vagy sem”, mondta a magyar diplomácia vezetője, aki dícsérő szavakkal illette Aleksandar Vučić szerb elnököt amiért figyeli és fontosnak tartja a vajdasági magyarság véleményét. Mint kifejtette, Magyarország rendkívül elégedett azzal, hogy a vajdasági magyarság képviselői a hatalmi koalíció részét képezik. „Vučić elnök hozzáállása fontos alapja annak a jó együttműködésnek, ami a két országot jellemzi”, nyilatkozta Szijjártó a Prva televíziónak megismételve, Magyarország síkraszáll Szerbia eurointegrációjának felgyorsításáért és úgy véli, az EU érdeke legalább annyira, hogy Szerbia a tagjává váljon, mint Szerbiának, hogy az unió része legyen.

Szerbia már készen áll hat újabb fejezet megnyitására, mondta Szijjártó, hozzátéve, nem érti, Brüsszelben miért utasítják el az európai integráció fontosabb kérdéseiről való tárgyalás lehetőségét. Elmondta, az EU-csúcson legutóbb felvetette azt a kérdést, hogy van-e jogi akadálya annak, hogy Szerbia megnyisson hat újabb fejezetet, és azt a választ kapta, hogy nem létezik ilyen akadály. “Ez pedig azt jelenti, hogy csak politikai akadály van, és azt is jelenti, hogy ha minden tagállam akarná, akkor megnyithatnánk ezt a hat fejezetet. Azoknak az európai országoknak, amelyek állítólag a bővítés mellett vannak, és állítólag támogatják a Nyugat-Balkán integrációját, ezt világosan ki kellene mondaniuk”, mutatott rá a magyar diplomácia vezetője.

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/25770/Szijjarto-Vucic-elnoknek-a-vajdasagi-magyarsag-iranti-hozzaallasa-a-jo-egyuttmukodes-alapja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése