2020. november 10., kedd

Ki védi meg a lakosságot?

Magunkra maradtunk, ezektől semmit se várhatunk!

Horgoson 2015 óta szinte folyamatos a migránsjelenlét. Azóta borzolja a békés falubeliek idegeit, azóta keseríti meg az életüket. Az áldatlan helyzet kezelésére mindmáig nem találtak megfelelő megoldást, időről időre legfeljebb csak csillapítani sikerült a tömény elégedetlenséget, a lakosság erőteljes zúgolódását.

A napokban ismét felhördültek a horgosiak, mert újra elárasztották őket migránsokkal. A zombori rendszámtáblájú taxik kerülnek-fordulnak, távoli idegeneket hoznak. Tele van velük a falu. A helyiek félnek. A település egyik Facebook-oldalán panaszolják el egymásnak a sérelmeiket, mondják el az aggályaikat.

Mi lenne a megoldás? Miért kell félniük, rettegniük? Meddig kell ezt eltűrniük? Mi várható? Mit lehet ez ellen tenni? Mikor tér vissza a nyugalom a falujukba?  

Sok-sok kérdés, amelyekre nincsen válasz.

Bársony Mária szerint Horgos a migánsok rezervátuma lett. Ezt kérdezi: Ki védi itt meg a lakosságot?

Keserűen fogalmazta meg a maga meglátásait Juhász Zsolt, szerinte nem létezik orvosság erre a bajra. Úgy véli, senki nem fog tenni semmit, mert mindenkinek meg van kötve a keze.

– Szavazhatunk mi akárkire, mind csak a hatalomra és a pénzre vágyik. Mikor cselekedni kellene, másra mutogatnak. Az a nagy igazság, hogy mindenki csak magára számíthat, és egyik párt sem fog jobb lenni a másiknál!

Egy neve elhallgatását kérő helybeli a következőket mondja: Másfél órával ezelőtt jöttem haza, a központban nagyjából 50-60 embert láttam, közülük 45 migráns volt.

Mióta itt élek, évről évre rosszabb a helyzet. Ebben a faluban állandóan csak rombolnak. Nincs előrehaladás, nincs fejlődés. Horgoson szeptember utolsó hétvégéjén zajlottak a választások. Annak már hat hete, és azóta semmi nem történt.

A koronavírus megjelenését követő karantén ideje alatt, amint kezdetét vette a kijárási tilalom, pár percre rá már feltűntek az utcákon a rendőrök és felfegyverzett katonák, akik a rendelet betartását ellenőrizték. Ha akkor rendet lehetett tartani, akkor most is lehetne. Ugyanúgy. A saját falujában nem érzi magát biztonságban az ember. Hűlik az idő, jön a hideg, a migránsok most már nem fognak a szabadban éjszakázni, hanem föltörik a lakásokat és behúzódnak a házakba. De nem csak házfoglalás meg lopás történik, tudomásom van arról is, hogy lányokat molesztáltak, alig sikerült megmenekülniük. Sajnos, a helyiek között migránspártiak is akadnak, olyanok, akik beengedik őket a házukba. Ezt nyilvánosan teszik, mindenki tud róla. Olyan migránsokat is ismerünk, akik már évek óta itt élnek. Néha eltűnnek, aztán megint felbukkannak.

—Most hol vannak a megválasztott vezető személyek, akiknek kellene tenni is valamit a falu érdekében? – kérdezi Calbert Mária.

Igor Puljaji kérdést intéz a falu vezetőihez: Tisztelt politikai vezetőség! Mégis mikor gondoltok valamit tenni a faluért migránsügyben? Meddig hordják még ide őket a taxisok? Már nem lehet kimenni az utcára, ha besötétedik.  Mindenfelé vannak! Jó lenne, ha valakitől választ is kapnánk!

És azt indítványozza: Kérjenek Pásztortól segítséget! Menjen a parlamentbe, és oldják meg, mert most ez a legfontosabb dolog! Nem pedig az, hogy a Komunalac lepermetezte a kanizsai egészségházat, vagy az, hogy valakit kitüntettek, vagy valamit megkoszorúztak, meg ilyenek! Most már igazán tehetnének valamit az ügyben!

Huzsvár László és Jaszmina hozzászólása: Én azon is gondolkodtam, hogy lehetne-e tartani egy gyűlést a kultúrotthonban. Kiülne a vezetőség a színpadra, mi meg, a falu lakosai feltennénk egy pár kérdést. Szemtől szemben... Ez az én elképzelésem, de lehet, hogy nem mernek a népnek a szemébe nézni, mivel nem tudják ezt a helyzetet megoldani… Arra lennék még kíváncsi, hogy egyesek, akik ott üldögélnek a kanizsai székekben és Horgoson élnek, nem féltik a gyermeküket? Nem érdekli őket, hogy itt, ahol élnek, már nem lehet nyugodtan élni? Csináljon már valaki valamit!

Bajtai Károly: A Vučić-rezsim felveszi a nagy pénzeket értük az EU-tól és Sorostól, a VMSZ pedig a csicskása. Úgyhogy magunkra maradtunk, ezektől semmit se várhatunk.

Nedeljkov Ilona a következőképpen sommázta véleményét a Facebook-os bejegyzésében: Nem tudom, a martonosiak hogy csinálták, de tőlük eltűntek a migránsok, ha valami történik, a falu polgármestere személyesen ott van, hívja a rendőröket, stb. A mienk hol van? Falugyűlés mikor volt utoljára? Šiden is a községi elnök a nép mellett van, itt pedig szóra sem méltatnak bennünket!

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése