2020. november 18., szerda

Koalicija prEUgovor:

Nema napretka u vladavini prava, rat protiv mafije je predstava za javnost

Predstavljanje novog izveštaja koalicije prEUgovor; Foto: Twitter / Preugovor

BEOGRAD – Koalicija prEUgovor predstavila je najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije kada su u pitanju politički kriterijumi i sprovođenje politika u oblastima koji su pokriveni poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Urednica izveštaja Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku istakla je da je generalni zaključak izveštaja da nema napretka u većini oblasti koje su pokrivene izveštajem, te da se promene sporo donose ove godine, usled izbora, formiranja novog saziva Skupštine i kasnog formiranja Vlade.

„Ono što jeste urađeno jeste da su usvojeni revidirani akcioni planovi za Poglavlje 23 i 24. Nakon godina rasprava o tome, i dalje civilno društvo i prEUgovor koalicija nisu zadovoljni time kako ti akcioni planovi izgledaju, jer mnoge preporuke nisu uvrštene”, istakla je Pejić Nikić.

Ona je rekla i da, kada je reč o Poglavlju 23, postoji novo koordinaciono telo koje je uspostavljeno u julu, ali do danas ne postoji informacija da li se ono sastajalo.

„Bez reforme u oblasti vladavine prava nema nikakvog napretka u društvu, nema nastavka evrointegracija, a nema ni otvaranja novih poglavlja, te nema ni EU fondova. Mi u toku ove godine nismo otvorili ni jedno novo pregovaračko poglavlje, i to treba da se tumači kao posledica nedostataka reformi u oblasti poglavlja 23 i 24”, naglasila je Pejić Nikić.

[...]

https://europeanwesternbalkans.rs/koalicija-preugovor-nema-napretka-u-vladavini-prava-rat-protiv-mafije-je-predstava-za-javnost/


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése