2021. április 4., vasárnap

Die Presse: Vučić már eljátszotta hitelét a nyugatnál

Die Presse: Vučić már eljátszotta hitelét a nyugatnál
Corax (Danas)

Az uniós partnerek besokkoltak a tekintélyuralmi jelenségektől az államfő által vaskézzel vezetett országban. Hiszen a változások – kínai, orosz, illetve török mintára – az egypártrendszer felé mutatnak, így Vučić nagyrészt már eljátszotta hitelét a nyugatnál. Ezt támasztja alá az Európai Parlament nemrégiben közzétette országjelentése, amely aligha lehetett volna még ennél is lesújtóbb.

Kezdi megelégelni az EU a szerb elnök viselt dolgait, miután az ország nem közeledik az unióhoz, hanem sokkal inkább távolodni látszik attól. Ezért pár napja 6 tagállam, valamint az USA és Nagy-Britannia nagykövetei – minden szokásos diplomáciai köntörfalazást félretéve – arra szólították fel Vučićot, hogy vessen véget a Krik nevű oknyomozó portál elleni uszító kampánynak a kormány, illetve a hozzá közelálló bulvárlapok részéről.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a megfélemlítési kísérletek nem csupán az érintett újságírók biztonságát fenyegetik, hanem ellentétesek a jogállam erősítését célzó erőfeszítésekkel. A Krikkel az a hatalom baja, hogy sorra hozza nyilvánosságra a leleplezéseket a korrupcióról, illetve arról, hogy a kormányzó SNS szoros kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel.

A hivatalos reakció már jó ideje külföldi zsoldosoknak és árulóknak nevezi a sajtómunkásokat, polgári jogi aktivistákat, és ellenzékieket, de úgy néz ki, hogy az uniós partnerek besokalltak a tekintélyuralmi jelenségektől az államfő által vaskézzel vezetett országban. Hiszen a változások – kínai, orosz, illetve török mintára – az egypártrendszer felé mutatnak, így Vučić nagyrészt már eljátszotta hitelét a nyugatnál. Ezt támasztja alá az Európai Parlament nemrégiben közzétette országjelentése, amely aligha lehetett volna még ennél is lesújtóbb.

Die Presse/Szelestey

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése