2021. április 18., vasárnap

Vučić: Nem szolgáltatjuk ki Radetát és Jojićot a hágai bíróságnak

 

Aleksandar Vucic - Tanjug

– Szerbia nem szolgáltatja ki a hágai bíróságnak Vjerica Radetát és Petar Jojićot. A Szerb Radikális Párt két politikusát – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a B92.net portálnak.

„Szerbiának kiadatási megállapodása van a hágai bírósággal, hogy kiszolgáltatja azon állampolgárait, akiket háborús bűnök elkövetésével vádolnak, de a két említett radikális politikus kiadatását nem emiatt, hanem a bíróság iránti tiszteletlen magatartás miatt kérik. Ez az ügy nem a bíróság iránti tiszteletlenség kérdése, hanem a szerb hatóságok hatásköre” – jelentette ki az államfő, akinek véleménye szerint a két említett politikust Szerbiában kellene bíróság elé állítani.

A hágai bíróság felszólította a szerb hatóságokat, hogy haladéktalanul tartóztassák Vjerica Radetát és Petar Jojićot, akik ellen a hágai bíróság iránti tiszteletlen magatartás miatt indítanának eljárást. A bíróság emlékeztetett, hogy az ügy koronatanúi nem lennének hajlandóak tanúskodni, ha az eljárást a szerb hatóságok folytatnák le.

A két radikálist a Hágai Nemzetközi Törvényszék még 2012 októberében vádolta meg azzal, hogy nyomást gyakoroltak a tanúkra abban az eljárásban, amelyet a bíróság Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ellen folytatott: a két politikus fenyegetéssel, zsarolással és lefizetéssel igyekezett rávenni a tanúkat, hogy változtassák meg vallomásukat, vagy álljanak el a tanúskodástól.

A hágai bíróság statútuma kimondja, hogy Szerbiának kötelessége együttműködni a testülettel az olyan ügyekben is, amikor a gyanúsítottakat a bíróság iránti tiszteletlenség miatt állítják a vádlottak padjára.

https://szabadmagyarszo.com/2021/04/18/vucic-nem-szolgaltatjuk-ki-radetat-es-jojicot-a-hagai-birosagnak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése