2021. május 14., péntek

Véemeszes gittegylet!

Mennyibe került a VMJE konferenciája,
és honnan erre a pénz?


– Nagyon kevés magyar fiatal választja Vajdaságban a jogi egyetemet, és ennek következményeként egyre kevesebb olyan bíró van Vajdaságban, aki magyarul is tud és akar is bíráskodni – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezett a Ceptor-Andrevlje Konferencia-központban a Fruška gorán.[1]
Az április 23. és 25. között megtartott konferencián a „Rendkívüli jogrend/állapot és veszélyhelyzet (különös tekintettel a világjárványra)”, illetve „Szerbia Alkotmányának módosítása és az igazságügy reformja” voltak a témák.[2]

 A Ceptor-Andrevlje Konferencia-központ (Fotó: VMJE)

– A háromnapos (sic!) találkozó fő célja az volt, hogy minél több szempontból áttárgyalják a járvány által okozott helyzet jogi vetületét – mondta Szakállas Zsolt, a VMJE titkára, egyébként tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, aki az ugyancsak véemeszes Nyilas Mihálytól vette át/örökölte (párthovatartozási alapon) a tárcát – akit bizonyára ismeretlen „érdemei elismerésként” a szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkárává léptettek elő.


A VMJE-nek legalább két befolyásos mecénása is van, Szakállas Zsolt és Nyilas személyében, aki az egyesület elnöke is. Így most már érhetőbb, hogy egy pártirányítású civil szervezet – akár 15 részvevővel is – „háromnapos találkozót” szervezhet, nem is akármilyen konferencia-központban. A többi magyar civil szervezet ilyenről esetleg csak álmod(oz)hat!
Az idézett írás azt azonban már nem említi, hogy mennyibe került a „járványügyi és alkotmánymódosítási konferencia”, honnan erre a pénz és mi a hozadéka a magyar közösség részére.
 
A VMJE honlapján is hiába keresni a konferencia eredményét, a jogászok valamiféle megállapítását, záradékát, összegzését, értékelését, az előadások gyakorlati hasznát. Elhangzottak ugyanis – belföldi és külföldi előadók tartotta – valamiféle előadások, jól éreztük magunkat a Fruška gorán és annyi?!
 
– A vajdasági magyarság számára kiemelten fontos, hogy minél több jogász képviselje az érdekeiket – emelték ki idén is (sic!) a konferencia részvevői. Hangsúlyozták, hogy a jogi érdekképviselet elsősorban a részarányos foglalkoztatás terén csúcsosodik ki, amely által munkahelyek nyílnak meg a vajdasági magyarok előtt. A 2016-ban alapított VMJE eddig is külön figyelmet szentelt a jogi egyetem népszerűsítésének, de ezentúl még nagyobb hangsúlyt helyeznek a fiatal magyar jogászok képzésére – emelték ki a konferencia szervezői – írja a Magyar Szó véemeszes napilap a konferenciáról.[3]
Ez a megfogalmazás azonban több szempontból is pontatlan/sántít. Az első mondat még nyelvtanilag sem helyes (a magyarság – érdekeiket). Ebből a mondatból az sem világos, hogy a jogászok hol és milyen alapon képviseljék a vajdasági magyarságot? Ez nem a VMJE-nek, mint szervezetnek a feladata kellene, hogy legyen?

Jellemző, hogy az eddig megtartott kilenc VMJE konferencián többnyire semleges, a vajdasági magyarság időszerű helyzetét, jogainak érvényesülését messze elkerülő témák voltak napirenden – köszönve elsősorban a véemeszes vezetőségnek, amely egyetlen közösségi probléma megoldásáért nem állt ki! Beleértve az anyanyelvű felvételizés problémáját is az újvidéki Jogtudományi Karon. Nehogy véletlenül ártson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Szerb Haladó Párt (SNS) idillikus viszonyának! Menekültek az ilyen témáktól, mint „mint ördög a tömjénfüsttől”.
A részarányos foglalkoztatás is már kevésbé jogi, inkább politikai kérdés, mivel a szerbiai jogszabályok többnyire – többé-kevésbé elfogadható módon – rendezték ezt a problémát. Szakállas úrnak, nem mondani, hanem odahatni kellene, hogy a részarányos foglalkoztatás a közigazgatásban és az igazságügyben meg is valósuljon. Ezzel szemben annak vagyunk a tanúi, hogy a magyarok részvétele folyamatosan csökken.

Lehetséges, hogy „a VMJE eddig is külön figyelmet szentelt a jogi egyetem népszerűsítésének”, az eredmény viszont egyelő a nullával. A szervezet be is ismerte a konferencián, hogy „nagyon kevés magyar fiatal választja Vajdaságban a jogi egyetemet”.
A VMJE miért nem  foglalkozik
azzal is, például, miért van ez így? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy több magyar fiatal válassza a jogi tanulmányokat, hogyan lehetne növelni a magyar jogászhallgatók számát a Délvidéken/Vajdaságban? Arról sem esett szó, hogy miért nem lehet – többéves pereskedés után sem – magyar nyelven felvételezni az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán? Vagy ez (most már) nem éppen Szakállas úr illetékességi körébe tartozik?
Amíg véemeszes vezetői lesznek a VMJE-nek, a jobb sorsot érdemlő szervezet nem is lehet más, mint gittegylet!
 
BOZÓKI Antal
Torda, 2021. május 14.

___________
[1] Tóth D. Lívia: Jogos korlátozások és korlátolt jogok. Magyar Szó, 2021. április 26. 5., vagy https://www.google.com/search?q=Szak%C3%A1llas+Zsolt+VMSZ&client, 2021. április 26. 09:38 >> 2021. április 26. 22:20
[2] Jogászkonferencia Ceptor-Andrevlje 2021. 04. 23-25. https://www.vmje.rs/vestiview.php?showdetail=&id=50
[3] Lásd az 1-es alatti írást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése