2023. augusztus 30., szerda

Belföldről szervezett támadások értek az utóbbi időben számos független magyar médiumot

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 30.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Súlyos túlterheléses támadássorozat zajlott a kormánytól független magyar lapok ellen
Az elmúlt öt hónapban több mint negyven magyarországi médium online felületét érte túlterheléses támadás – ez korábban nem látott hevességű támadássorozat. Az elkövetők a Nemzetközi Sajtóintézet jelentése alapján a kormánytól független kiadványokat vették célba, nemegyszer kifejezetten drága és szofisztikált megoldásokkal. A feltehetőleg hano néven futó támadó vagy támadók hátrahagyott jelei alapján belföldről szervezik a támadásokat.

Soros György Magyarországon, 1984–2023: szocialista demokráciából vezérdemokráciába
Több ezer szervezetet, elképzelést, innovációt támogatott nemcsak a nyílt társadalom, az emberi jogok érvényesüléséért, hanem egészségügyi, oktatási fejlesztéseket is. Mégis szitokszót csinált belőle a Fidesz, akiket pedig segített politikussá válni. A Soros-alapítványok befejezik működésüket az EU-ban.

Lázár János elrendelte a Budapest–Hegyeshalom vonal felújítását, de a MÁV-nak nincs rá pénze
A MÁV még 2020-ban jelentette be a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal felújítását, akkor 15 perces menetidő-csökkentést ígértek 2023 augusztusára. Ehhez képest most húsz perccel tovább tarthat az út. Mészáros Lőrinc cégének azért itt is leesik 24 milliárd forint egy, az eredetileg tervezetthez képest később elkészülő korszerűsítési munkára.

Az UNESCO is vizsgálódik a Fertő tó ügyében
Az ENSZ kulturális és oktatási szervezete (UNESCO) már korábban is figyelmeztetett a világörökségi helyszínek listáján szereplő Fertő tó miatt. A szervezet egyik vezetője 2021-ben azt üzente a magyar kormánynak, hogy „a projekt tervét törölni kell, azonnal le kell állítani a megvalósítást”.

Vihar Londonban: kiterjesztették a környezetszennyező autók büntetését
Támadás alatt állnak a közlekedési kamerák Londonban. A rendőrség szerint több száz rendszámtábla-leolvasó kamerát rongáltak meg, kapcsoltak ki vagy loptak el azok, akik ellenzik a régebbi járművekre kivetett környezetszennyezési díjat, amely kedden lépett életbe az egész metropoliszban.

Visszaesett az orosz turizmus a Krím félszigeten, bár sokan nem törődnek a kockázatokkal
Az immár másfél éve tomboló ukrajnai háború megnehezíti sok orosz számára kedvenc nyaralóhelye megközelítését a Fekete-tenger térségében, a Krím félszigeten, amelyet Moszkva 2014-ben elfoglalt Ukrajnától, majd annektált.
 
Amit még tudni érdemes
Az ‘56-osokat fasisztázó orosz tankönyv ügye mutatja, hogy milyen erősen láncolta magát Putyinhoz a kormány (Telex)
Vasárnap derült ki, hogy a Putyin megrendelésére készülő legújabb orosz állami tankönyvek fasisztának tartják az 1956-os magyar forradalmárokat. A kormányból napokkal később is még csak egy államtitkár szólalt fel, Orbán, Szijjártó és a Fidesz mélyen hallgatnak.

Milliós havi tiszteletdíj Kiss-Rigó püspöknek, milliárdos támogatás, külföldi konferenciák – így működik a Magyar Kertörökség Alapítvány (24.hu)
Megalakulása óta már több mint egymilliárd forint állami támogatást ítéltek meg a Magyar Kertörökség Alapítványnak, amelynek kilenc kuratóriumi tagja közül négyen lemondtak tiszteletdíjukról. A többiek – mások mellett Kiss-Rigó László püspök, illetve a Rose d’Or nevű szuperjachtot megvásárló Euroleasing vezére – osztozik az évi 70 milliós juttatáson.

Forrnak az indulatok az ácsi katódgyár körül, a kínai cég még 100 hektár földet venne (Népszava)
Az önkormányzatban már egyetlen ellenzője se maradt a katódgyárnak, azok a képviselők már mind távoztak a testületből. A lakossági fórumot elhalasztották. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése