2023. augusztus 14., hétfő

Változás a kormánytagokkal és NER-vállalkozókkal kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 14.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Új magyar tulajdonos tűnt fel a korábban ismert NER-es jachtok mögötti cégben
Miközben Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc a magyar nyilvánosság által korábban nem ismert jachton tölti szabadságát a családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében.

Dr. Sós Endre: Olyan állatkertté tesszük a budapestit, amit jegyeznek Európában
Egy sérült parlagi sast operált, mielőtt az interjúra érkezett, azt mondja, optimista, mert fiatal állatról van szó, pár hónap múlva talán visszakerülhet a természetbe. Nincs két egyforma napja, mindegyik tartogat valami új kihívást, és ezt varázslatosnak tartja. Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, vezető állatorvosa több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét.

Balesetelemző: Máshol sem indexelnek, de nem vezetnek olyan agresszívan, mint a magyarok
Deli Kálmán szerint a biciklisek nem szabálykövetők, pedig ők is járművezetők, akár az autósok. Azt, hogy az Árpád hídon ne versenyezzenek és ne mehessenek akár 170 km/h-val autók, rendőri jelenléttel lehetne megakadályozni. A büntetőfékezés műveltségi probléma, az ittas vezetés pedig általános.

Csak minden ötödik MÉH-telepen lehet akkumulátort leadni az országban
Július 1-jén elindult a hulladékkoncesszió a Mol, pontosabban leánycége, a MOHU irányításával. A Mol monopolhelyzetbe került, és azt várja el a piaci szereplőktől, hogy a saját eszközeikkel, saját tudásukkal és a saját embereikkel ugyanazt a munkát végezzék el, mint korábban, de a nyereség mostantól az olajtársaságot illeti. Sokan még azt sem tudják, hogy megéri-e az új rendszerben – bérmunkásként – dolgozni. A Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnökével beszélgettünk.

Ismert amerikai emigráns: „Magyarországon már olyan dolgok történnek, amibe bele kell szólni, mert ártanak a magyar jövőnek”
Az 1956-os amerikai magyar emigráció, valamint a bősi vízlépcső és a Duna elterelése elleni küzdelem ismert alakja. A korábbi Fidesz-szimpatizáns Lipták Bélát Oroszországról, Orbánról kérdeztük akkor, amikor a magyar társadalom fideszes harmadában egyre erősödik az Amerika-ellenesség.

„A képet a néző fejezi be” – Beszélgetés Korniss Péter fotográfussal
Korniss Péter az egyik legismertebb magyar fotográfus. Eddig összesen tizenhat országban volt önálló kiállítása. Képei a legnagyobb magazinokban is megjelentek világszerte. Munkásságát Magyarországon Magyar Művészetért Díjjal, Kossuth-díjjal, Pulitzer-emlékdíjjal, Prima Primissima díjjal, Hazám-díjjal és Magyar Örökség díjjal is elismerték. Legutóbb Budapesten, a Várfok Galériában volt kiállítása Hosszú úton címmel, ahol az általa évtizedeken át fotózott romániai falu, Szék jelenét is bemutatta. Ezekből a munkáiból nemrég fotóalbum is megjelent.

Tilos az úszás! A bolgár romák etnikai diszkriminációval szembesülnek a közfürdőkben
Bulgáriában a romák gyakran széles körű rasszizmussal és diszkriminációval találják szembe magukat, most azonban azt állítják, hogy a nyilvános strandokra sem engedik be őket, amikor megpróbálnak menekülni a perzselő nyári hőség elől.
 
Amit még tudni érdemes
Stadionra még mindig jut pénz, az építési stop ellenére az Orbán-kormány 109 milliárddal költ többet az eddig ismertnél (Népszava)

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése