2023. augusztus 25., péntek

Nem túlzottan buzgó a magyar kormány az EU-s elvárások teljesítésében

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 25.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az EU jogállami elvárásai és a kormány: egyet előre, mennyit hátra?
Nem túlzottan buzgó a kormány az európai uniós elvárások teljesítésében a befagyasztott támogatások felszabadításáért. Ha sokat nem is tett, de születtek már jogszabályok, álltak fel intézmények, amelyek a korrupció elleni fellépést és a jogállam visszaépítését célozzák. Végigvettük és értékeltük őket.

Törésvonalak az EU-n belül: „Az elmúlt húsz év nem a megosztottságról szólt”
Történelmi, gazdasági és politikai törésvonalak szabdalják az Európai Uniót, viszont a közösség mindig is a különbségek eltüntetéséért, a felzárkóztatásért és a magasabb életszínvonal megteremtéséért dolgozott – emelte ki a Szabad Európa podcastsorozatának legfrissebb részében brüsszeli tudósítónk, aki szerint kulcskérdés az öngondoskodás és a nyitottság.

Óvoda- és iskolafejlesztéseket állított le a kormány a települések megkérdezése nélkül
Huszonnégy településen több mint kétszázhúsz tanterem és óvodai csoportszoba, tornatermek és tanuszodák, amelyek több ezer gyerek számára javították volna a tanulási lehetőségeket – ezek is rajta vannak a kormány által egyik pillanatról a másikra megszüntetett beruházások listáján. Megkérdeztük több érintett polgármester véleményét.

Egy helyi plébánosról nevezték el a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen, a lakók tiltakoznak
Egy helyi plébánosról nevezték el nemrégiben a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen. Az utca lakói kifogásolják a változtatást, különös tekintettel arra, hogy senki sem kérdezte vagy tájékoztatta őket a döntés előtt, de a helyi jegyző szerint már nincs mód arra, hogy visszatérjenek a korábbi elnevezéshez.

Donald Trump távollétében tartották meg az első republikánus előválasztási vitát
Nyolc elnökjelölt-aspiráns ütköztette az álláspontját több kérdésben, míg a Republikánus Párton belüli felméréseket vezető Donald Trump már korábban közölte, hogy nem vesz részt ezeken a vitákon.

Műholdképek szerint felszámolják a Wagner-csoport táborát Belaruszban
A Planet Labs friss felvételein látható, hogy bontják a hírhedt orosz zsoldoscsoport bázisát a Belarusz keleti részén található Cel településen. A műholdképek tanúsága szerint az eddigi 273 – egyenként húsz fő befogadására alkalmas – katonai sátor közül 101-et szétszedtek.

Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez
A Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot tömörítő csoport csúcstalálkozóján újabb hat nagy feltörekvő ország csatlakozását jelentették be. A résztvevők „történelmi döntést” emlegettek, amelynek nyomán a jövő év elejétől Argentína, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Etiópia, Irán és Szaúd-Arábia is teljes jogú taggá válik.
 
Amit még tudni érdemes
Miközben beleragadtunk a recesszióba, azt hallgatjuk, hogy megment minket a kormány (HVG)
A kormányzati gazdaságpolitika csúcsra járt a nyáron. A számtalan lépés közt akad alapvetően pozitív trendre felülő látszatintézkedés, akad csekély hatású változtatás és sok-sok megszorítás. Az biztos, hogy jobb lesz – most annyira rossz a helyzet, hogy ennél már csak jobb lehet.

Tájseb a déli parton: a BalaLand a NER eddigi legsúlyosabb merénylete a Balaton ellen (Válasz Online)
Jelentős részben közpénzből épült fel Szántódon a Tiborcz-kör és Szepesi Richárd karibi koloniális stílusú hotelkomplexuma, mégis nehéz felfedezni hol jelenik meg ebben a beruházásban a közérdek. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése