2023. augusztus 24., csütörtök

Tucker Carlson beszédét akár a Rogán-féle propagandaminisztériumban is írhatták volna

 A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 24.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson, aki szerint mindenki hazudik
Lendületes, de néhol zavaros és önellentmondásba keveredő beszédet mondott Budapesten Tucker Carlson, akinek legfőbb üzenete épp úgy hangzott, mintha a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatalban írták volna. Azonban ez a Carlson már nem az a Carlson, aki két éve az Egyesült Államok legnézettebb csatornájára forgatott imázsfilmet a magyar kormányról.

Jött a Mol, és szinte megállt a hazai roncsautópiac
Harmadannyi helyen lehet csak roncsautót leadni az országban, miután az autóbontók kétharmada nem kötött szerződést a Mol hulladékkoncessziós cégével. Ezért utóbbiak július 1-jétől nem vehetnek át karambolos vagy öreg autót, amelyeket a tulajdonosok kivonnának a forgalomból. Akik leszerződtek a koncessziós társasággal, azok sem tepernek: van olyan cég, amelyik egyet sem, van, amelyik csak néhány darab autót vett át az elmúlt szűk két hónapban. 

Miért hír és miért gerjeszt indulatokat az egyik leggazdagabb magyar jachtos nyaralása?
A nyár egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó híre Mészáros Lőrinc jachtos nyaralása volt. Miközben Magyarország leggazdagabb embere a magyar nyilvánosság által korábban nem ismert jachton töltötte szabadságát családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében. De hogyan derítheti ki egy újságíró a nemzetközi adatbázisokból a luxusjachtok tulajdonosi hátterét? Ezt is elmeséli a Sztoriban vendége, Horn Gabriella, aki több cikkben is foglalkozott a témával.

Titkos határozatban szólította fel a kormány Lázár Jánost a Déli Körvasút „lehetséges leggyorsabb” megvalósítására
Májusban immár másodszor is elutasította a bíróság az úgynevezett Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, megakasztva ezzel a beruházást, amely ellen helyi civilek és az önkormányzat tiltakozik. A kormány júniusban egy nem nyilvános határozatban kötelezte el magát a körvasút megépítése mellett, és időközben az Fővárosi Önkormányzat is megváltoztatta korábbi álláspontját.

Kiadta a belügy a tanév rendjét: hosszabb a tanév, hosszabb lesz a téli szünet
Kicsit több mint egy héttel szeptember előtt a belügy kiadta a tanév rendjét. Pénteki nappal indul majd, hosszú lesz a téli szünet és hosszabb az iskolai év is. Több pedagógusszervezet is kritizálta az utolsó pillanatra hagyott döntést, többek között szerintük jobb lenne már májusban tudni, mivel számoljanak a következő tanévben.

Moszkva még nem erősítette meg Prigozsin halálát, állítólag volt egy másik repülőgép is
Feltételezik azt, hogy a Wagner-zsoldosok főnöke meghalt a Moszkva közelében lezuhant repülőgépen, közben tart a vizsgálat a tíz ember halálát követelő „szerencsétlenség” ügyében. Orosz források szerint eddig nyolc holttestet találtak.

Minden, amit tudni kell a techóriásokra vonatkozó új európai szabályokról
A Google-nek, a Facebooknak, a TikToknak és a többi hasonló vállalatnak is eleget kell majd tennie európai működése során az új előírásoknak, amelyek az eddigi legjelentősebb kísérletet jelentik az online tér megtisztítására.

Oroszország kudarca után India sikeres leszállást hajtott végre a Holdon
A Csandraján–3 űrszonda a Hold déli pólusa közelében landolt, mindössze néhány nappal azt követően, hogy az ugyanoda tartó orosz Luna–25 lezuhant és megsemmisült.
 
Amit még tudni érdemes
54 milliárd forintos támogatásra számít a kormánytól az Ácson katódgyárat építő kínai cég (Népszava)
A társaság az üzem mellé napelemparkot és lakótelepet is felhúzna 2026-ra.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése