2023. augusztus 18., péntek

Kutató: a társadalomhoz hasonlóan a honvédséget is az urambátyámvilág, a kontraszelekció jellemzi

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 18.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Wagner Péter: „Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadja valaki, és tízezer fő katona majd megállítja az ellenséget”
Nem működik transzparensen a Magyar Honvédség, azt sem lehet tudni, hogy az elmúlt nyolc évben a Zrínyi haderőfejlesztési programra előirányzott 3500 milliárd forintból eddig mennyit és mire költött el a minisztérium – mondták elemzők a Szabad Európának. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint ugyanakkor ez nem furcsa, ugyanis a honvédség is a társadalom leképeződése: urambátyámvilág, kontraszelektál a vezetők kiválasztásánál, és éppen ezek gátolják meg abban, hogy olyan jól működjön, mint egy hatékony multi, ahol csak a legjobbak juthatnak fel a ranglétrán.

Ukrajna és az EU: váratlan pontban javíthatja a háború a tagság esélyét
Azt már többen megfogalmazták, hogy Oroszország 2014-es és 2022-es agressziója Ukrajna ellen szorosabbra fűzte Kijev és Brüsszel kapcsolatát. A háború azonban - a harcok embertelen borzalma mellett - három pontban is felgyorsíthatja a tagsági tárgyalásokat, ha az ország eljut odáig. Egyebek mellett erről is beszélt podcastsorozatunk friss részében állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán.

Emberismeret, ritmusérzék, abszolút hallás – a Vígszínház súgója volt a vendégünk
Az első olvasópróbától kezdve végigkíséri a darabot, segíti a színészeket, akiknek biztos pontot jelent. Munkájához jó emberismerőnek kell lennie, tökéletes hallás és jó ritmusérzék is kell hozzá. Vendégünk hivatalosan 1976 óta dolgozik a Vígszínházban, s először éppen ötven éve lépett a teátrum színpadára, akkor még énekesként, méghozzá egy legendás előadásban, Presser Gábor első színházi munkájában, a Képzelt riport…-ban. Kertes Zsuzsával, a Vígszínház súgójával beszélgettünk.

Egyszerre tartják a parlamenti választásokat és a migrációs népszavazást Lengyelországban
A lengyel képviselők megszavazták a kormány azon tervét, hogy az októberi parlamenti választásokkal egyszerre rendezzék meg a migrációval kapcsolatos, vitatott népszavazást.

A kínai elnök türelmet kért, miközben pártja megpróbálja megállítani a gazdasági visszaesést
Hszi Csin-ping kínai elnök türelemre intett beszédében, s hangsúlyozta, hogy a kormányzó Kommunista Párt megpróbálja megfordítani az egyre jobban mélyülő gazdasági visszaesést, miközben a nyugati államok szerinte „egyre nagyobb bajban vannak” materializmusuk és „szellemi szegénységük” miatt.
 
Amit még tudni érdemes
Több mint 315 milliárd forintot költött rá az Orbán-kormány, a magyarok felét mégis hidegen hagyja a holnap kezdődő atlétikai világbajnokság (Népszava)
Az elszálló kiadások miatt csak a földkerekség leggazdagabb városai vállalják a terheket, illetőleg azok az autokráciák, melyek számára a presztízs és az önnön nagyság igazolása előbbre való minden másnál.

A “kuss!” és a “közöd?” szerepel legtöbbet a Szijjártó–Menczer-féle külügy magyar–magyar szótárában (HVG)
Szijjártó Péter szerint kell hozzá “egy nagy adag vagányság”, de sikeres a magyar külpolitika. Ha valaki nem értené, mire gondol, a miniszter és jobbkeze, Menczer Tamás segít, közös erővel “magyarosítják” a diplomácia visszafogott kódnyelvét.

Jön a tartós hétszáz forint feletti benzinár (Index)
Két hónap alatt a gázolaj nyolcvanhat, a benzin közel hatvan forinttal lett drágább. A benzin péntektől tovább drágul. Januártól hétszáz forintos üzemanyagárak várhatóak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése