2023. augusztus 7., hétfő

Volt jegybankelnök: a befizetések felfüggesztésével Magyarország kizárná magát az EU-ból

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 7.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Bod Péter Ákos: EU-tagság nélkül Orbán és Magyarország csak egy pötty maradna a térképen
Az Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint a kötelező akciózással a kormány a cselekvés látszatát kelti. Schiffer András felvetésére, miszerint fel kellene függeszteni az európai uniós befizetéseket, a közgazdászprofesszor azt mondja: ezzel Magyarország kizárná magát a közösségből, ami évszázados tragédia volna.

Lakner Zoltán: „Nemzedéknyi időt vesztegettünk el az oktatásban”
Az Orbán-kormány nem először fut neki az oktatás reformjának, ugyanis elvileg tíz éve egyszer már megreformálták a területet, láthatóan sikertelenül. Lakner Zoltán szerint a mostani reformmal újabb nemzedéknyi időt vesztegetünk el. Bosszútörvényről, megszorításokról, amerikai viszonyról beszéltünk podcastunkban.

Újabb blokkolással hagyott fel a kormány, és még a bevándorlás hasznosságát is elismerte
Három évig húzta az időt a magyar kormány, míg rábólintott az EU és 79 afrikai, karibi, csendes-óceáni állam közötti, húsz évre szóló együttműködési megállapodásra. Ahogy az lenni szokott, a blokkolás feloldásáért cserébe az egyre erősödő nemzetközi kritikákon kívül semmit sem kapott, de a szöveg szerint elismerte például, hogy a migrációs hasznos.

Francsics László: Asztronauta lehetek a saját űrhajómban
A többszörös nemzetközi díjas asztrofotós podcastunkban arról beszélt, hogy képeivel az univerzum varázslatos vizualitásának olyan mozzanatait keresi, amelyeket más még nem örökített meg. Bonyolult technikával rengeteg kozmikus fényt kell lefotóznia, az elképesztő űrutazásnak csak a fényévmilliárdok szabhatnak határt.

PDSZ: A végrehajtási rendeletből sem derül ki, mennyit fognak keresni a tanárok
Közös, kötelező eskü, bérminimum helyett minimálbér alapfokú végzettséghez kötött munkakörökben, továbbra is bizonytalan pedagógusbérek, a 65 év feletti, nyugdíjas pedagógusok helyzete – ezek a kérdések voltak napirenden az oktatási kormányzat, a pedagóguskar és a szakszervezetek múlt pénteki, újabb egyeztetésén a státusztörvény nemrég megjelent végrehajtási rendelettervezetéről.

Padisák Judit: Megszűnt a Balaton természetes partvonala, a nádasokat illegálisan agyonszabdalják
Padisák Judit biológus, akadémikus, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem doktori tanácsának elnöke volt a Szelfi vendége, aki gyakorlatilag beleszületett a rádiózásba, mégis biológus lett. Erről is beszélt, ahogy a Balatonról és az oktatásról is.

Kirúgták a még ki sem nevezett rektort Sárospatakon
Megszüntette az alapítványi fenntartású Tokaj Hegyalja Egyetemet (THE) eddig vezető Horváth Ágnes rektori megbízását az intézmény fenntartói jogait gyakorló kuratórium. Erről körlevélben tájékoztatta augusztus 4-én az egyetem dolgozóit Wáberer György, a kuratórium elnöke.

Akár blöff, akár nem, a kardcsörtetést tovább fokozza az orosz atomfegyver-telepítés Belaruszban
A Nyugat eddig nem adott adekvát választ a megtörtént vagy csak ijesztegetésnek használt orosz atomfegyver-telepítésre Belaruszba. Miközben egyes Kreml-párti szakértők azt sugallják, hogy a fegyverek bevetésével kell Moszkvának jeleznie, hogy nem beszél a levegőbe, a belarusz ellenzék attól fél, hogy az ország NATO-célponttá válik.

A hőség és a nők – Az extrém meleg elmélyíti a szakadékot a nemek között
A nőknek kell majd elviselniük a szélsőséges hőség terhének oroszlánrészét. A melegedő bolygónkon egyre gyakoribb hőhullámok növekvő veszélyt jelentenek a munkájukra, a bevételeikre és az életükre – figyelmeztetnek a kutatók.
 
Amit még tudni érdemes
Mészáros Lőrinccel a fedélzeten lefotóztuk a NER szolgálatába állt legújabb szuperjachtot (444)
A 63 méteres új jacht neve Arany Rózsa. Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea Nápolyban szálltak fel rá, és Caprira mentek. A hajó értékét 75 millió dollárra (kb 26,5 milliárd forintra) becslik, ami azt is jelenti, hogy a korábban dobra vert Szíjj László-féle jachtok együttesen nem érnek annyit.

Az Orbán-kormány és a Kreml szent szövetsége (HVG)
Közvetlenül a Kreml irányítása alatt áll és az orosz geopolitikai játszma fontos szereplője az a moszkvai székhelyű szervezet, amelynek az Orbán-kormány egyik államtitkára is tagja lett, akárcsak Hévíz fideszes polgármestere.

Már meg is van a kormány őszi ellensége a cégvilágban (G7)
Ősszel újabb lépést tenne a külföldi építőanyag-gyártók kiszorítása érdekében a kormány, miután két éve bevezette, majd idén kiterjesztette a bányajáradékot, májusban elővásárlási joggal ruházta fel az államot egyes építőanyagokra, majd júliusban szén-dioxid kvóta adóval sarcolt meg számos, idehaza jelentős szereplőnek számító külföldi céget.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése