2023. augusztus 28., hétfő

Kilőttek az árak, az iskolakezdés kényszerintézkedéseket is megkövetelhet a családoktól

A Szabad Európa honlapja

2023. augusztus 28. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Egyre több család már csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést
Nemsokára kezdődik az újtanév, sorra jelennek meg az áruházláncok kínálatában a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. Az áremelkedések már tavaly sem kímélték a családi kasszát, az idei rekordmagas infláció azonban kényszerintézkedéseket is megkövetelhet az érintetteknél. A hátizsák húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő nyolc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Gáspár Kristóf: Orbán a Tranziton úgy mesélt, mint egy nagyapa az unokáinak
Az elemző szerint Orbán Viktor előadásából hiányoztak az érdemi konkrétumok. Márki-Zay Péter és Gulyás Gergely vitájában a fesztivál legabszurdabb mondatai hangzottak el. Rogán Antal egyfajta „állománygyűlést” tartott. Szijjártó Péter fellépése pedig valójában arról szólt, miért van szükségünk akkumulátorgyárakra.

Szabadfi Szabolcs: Rocksztár lett a kőszegi lakótelepi pékgyerekből
"Szabi a Pék" jobban szereti a régimódi pékárut, például a vajas kenyeret és a sós kiflicsücsköt, édes kalácson – megvajazva és megsózva – pedig simán el tudna élni. Eközben modern és egyedi, jöhet a pizza csípőskolbásszal és málnával, kis krémsajttal. Az élteti igazán, ha egy gyerek saját készítésű sütit visz neki.

Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”
A Pulitzer-díjas amerikai újságíró és történész szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki „tönkretette a modern Oroszországot” azzal, hogy visszaállította az elnyomó szovjet rendszer gyűlölt jellemzőinek nagy részét. Interjújában Anna Applebaum kiemelte, hogy „nem mutat nagyobb repedéseket” az Ukrajnát segítő Nyugat elszántsága.

Egy másik cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy az űrszonda kudarca ismét szégyenbe hozta az orosz űrprogramot. Moszkva legutóbbi kísérlete friss emlékeztető az ország űriparának súlyos problémáira.

Korrupciós botrányok közepette Ukrajna belevág a katonai toborzórendszer reformjába
Ukrajnában a sorozatos korrupciós botrányok után és az orosz támadások közepette Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette a katonai toborzók összes vezető tisztviselőjének elbocsátását, és ígéretet tett a tapasztalt problémák kezelésére. A rendszer reformja döntő stressztesztnek bizonyulhat az ukrán társadalom számára.

Eközben az Egyesült Államok közölte, hogy októberben megkezdi az ukrán pilóták kiképzését az F–16-osokra – csatlakozik ahhoz a nyugati koalícióhoz, amely segíti, hogy a megtámadott ország védelmi erői ezekkel a fejlett katonai repülőgépekkel harcolhassanak az orosz invázió ellen.

Az iszlám nem tiltja a lányok oktatását – de akkor a tálibok miért teszik?
Afganisztán az egyetlen ország a világon, ahol a tizenéves lányok nem járhatnak iskolába, holott az iszlám szerint a lányoknak és a nőknek joguk van az oktatáshoz. Akkor miért tiltották meg a tálibok – militáns iszlamista csoportként –, hogy a lányok a hatodik osztály felett is látogathassák az iskolákat? Szakértők szerint a válasz részben a tálibok iszlámértelmezésében rejlik.
 
Amit még tudni érdemes
De mi lesz az akkugyár-nagyhatalommal együtt járó hulladékhegyekkel? (24.hu)
Ha minden tervezett beruházás megvalósul, akkor Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom lesz, és egyben a világ egyik legnagyobb akkuszemét-termelőjévé is válik. Annak járt a portál utána, kiknek a feladata az akkuhulladék kezelése, begyűjtése, ártalmatlanítása, újrahasznosítása.

Friss változtatással kaszálta el a napelemes beruházások megtérülését a kormány (RTL)
Mostantól nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások – mondta a Napelem Szövetség elnöke miután az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy január elsejétől mindenkinek vége az éves elszámolásnak.

Novák Katalin: Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon (Index)
Az államfő a lapnak adott interjújában egyebek mellett beszélt arról is, hogy mit élt át kijevi látogatása során az óvóhelyen, s milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése